Bericht uit Antwerpen

 

Gemeenteraadsverkiezingen

Gisteren wandelde ik ’s avonds door Antwerpen. Ik liep toevallig langs het stadhuis toen De Wever en zijn aanhang arriveerden. Van ver hoorde je ze aankomen. Een triomftocht.

Was deze verkiezingsuitslag een verrassing? Natuurlijk niet. Kroniek van een aangekondigde nederlaag voor traditionele partijen. De uitslag getuigt van een sterk verlangen naar een andere visie op het land. Naar een coherente visie. Naar een federaal niveau dat rekening houdt met wat in het noorden van het land leeft. Zo’n sterk verlangen dat een kandidaat-burgemeester openlijk kan toegeven dat hij het federale niveau in gedachten heeft. Zo sterk, dat Antwerpenaren een burgemeester hebben weggestemd waarover ze best tevreden waren.

Tragedie voor Janssens

Daarom is de uitslag zo’n tragedie voor de huidige burgemeester. Ik leef in Antwerpen. Ik moet de eerste inwoner nog tegenkomen die Janssens onbekwaam vindt. Brusselaar en politiek filosoof Philippe Van Parijs vertelde na een wandeling door Antwerpen hoezeer hij de inwoners benijdt om hun ‘mooie’ stad. Brusselse politici ontberen elke visie, aldus Van Parijs. Beterschap is daar helaas niet in zicht, Freddy Thielemans werd herkozen.

Toegegeven, Janssens was niet een hartelijke, warme burgervader zoals Daniël Termont. Dat ligt niet in zijn karakter. Mij stoort dat niet. Maar je maakt dat niet goed met een promotiemagazine. Toch is Janssens’ lijstje verwezenlijkingen duidelijk langer dan zijn tekortkomingen. Zo heeft hij de Antwerpenaren terug ongegeneerd ‘Zot van A’ laten zijn. Hij was een trefzekere en kordate burgemeester.

Problemen in Antwerpen

Zeker, veel Antwerpenaren hebben het moeilijk. Armoede, huisvestingproblemen, onderwijs. Een groeiende groep mensen dreigt uit de boot te vallen. Deels vallen deze problemen buiten het bereik van een stadsbeleid: economisch beleid, migratiebeleid en onderwijs zijn Vlaamse of federale bevoegdheden. Maar ontevreden kiezers konden terecht bij de andere linkse partijen zoals PVDA en Rood.

Groen en PVDA

Groen wint behoorlijk, maar haalt niet de 10% die Wouter Van Besien zelf had vooropgesteld. De partij heeft het Antwerpse ongenoegen over mobiliteit niet echt kunnen verzilveren. Misschien tracht Groen te veel twee totaal verschillende bevolkingsgroepen in één politiek project te verenigen: enerzijds de hoger opgeleide middenklasse die erg milieubewust is. Anderzijds de verarmde allochtone bevolking. De eerste groep is ethisch progressief en economisch ambitieus. De tweede groep is ethisch conservatief en ongeïnteresseerd in ecologie. De PVDA van Peter Mertens heeft geen last van dergelijke tweespalt. De PVDA is – naast NVA – met vier zetels dan ook de belangrijkste overwinnaar van deze verkiezing, denk ik.

De Wever heeft alvast het Vlaams Belang aan de kant geschoven, mét vlijmscherpe kritiek op De Winter te geven. Een verademing.

Voorzittersdebat op VRT 

Wat nu? Tijdens het voorzittersdebat op de VRT toonde Bart De Wever zich meer zelfzeker dan ooit. Scherp, duidelijk, genadeloos. Meesterlijk aan zet. De strijd voor 2014 is begonnen. En dan kan niemand beweren dat het over lokaal beleid gaat. Nu nog afwachten of het goed komt met ’t Stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s