Bij ‘Terzake’ over Obama’s overwinning

Op 7 november sprak ik even over Obama’s overwinning bij Lieven Verstraete, in de studio van Terzake. Met Willy Claes en Johan Van Overtveldt. 

Hoewel opgelucht, ben ik toch minder enthousiast dan vier jaar geleden. Zelfs de – op zich – inspirerende speech heeft lang niet meer hetzelfde effect.

Words, words, words. Obama spreekt over Climate Change. Eindelijk. Maar is er ruimte voor actie?

De toenemende invloed van lobby’s en donoren, de tegenwerking van republikeinen, de weinig kritische media, de verdeeldheid van het land…  wijzen niet meteen op ‘change’.

Hopelijk wordt het beter dan ik denk :-).

En wordt hij een ‘groots’ president? Bush heeft fundamentele, typisch Amerikaanse verworven rechten voor burgers beperkt sinds 9/11, in naam van de ‘war on terror’. Obama heeft in vele opzichten hetzelfde beleid doorgezet (vervolging van klokkenluiders en journalisten, niet sluiten van Guantanamo, ‘drone-strikes’ tegenover burgers in het buitenland (zelfs Amerikaanse onderdanen)… A truly great president zou volgens mij opnieuw het liberale pad moeten kiezen: Amerika is gebouwd rond de idee van vrijheid, en garantie van bepaalde rechten. Maar of dat gebeurt, betwijfel ik.

Een partij die inzet op de stem van de blanke Amerikaan zal de verkiezingen niet meer winnen. Hoeveel geld die campagne ook inzet.

So next time: don’t piss off women… or Latino’s, Blacks, Asians…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s