Felicitaties van Rector en Vice-Rector Onderwijs

Professoren geven punten, maar studenten doen dat tegenwoordig ook. En hun evaluaties van het voorbije academiejaar 2011-2012 zijn binnen. Wat vonden ze van mij?

Vorig jaar gaf ik aan de Vrije Universiteit Brussel het vak ‘Thema’s van de Nieuwe Tijd’: over de filosofen Machiavelli, Spinoza, Descartes, Thomas More, Hobbes….

Ik was tijdelijke vervanger van Prof. Else Walravens. Zij liet me weten dat de rector, Paul de Knop, en de vicerector onderwijs, Yvette Michotte, mij als docente voor die prestatie feliciteren! Met name de studenten van het avondprogramma waren erg enthousiast – de scores zijn hoog. 

Tot eind september werkte ik voor de VUB. Ik had een postdoctorale beurs voor het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Heb ik nu ‘spijt’ van mijn vertrek? Helemaal niet. Mijn enige bedenking is dat jonge studenten voor het denken wel erg inspirerend zijn.

Hoe vaak begreep ik de klassieke filosofen zelf niet beter omdat ik ze moest uitleggen aan jonge zielen?

Het resultaat geeft me ook een gevoel van dankbaarheid tov Else Walravens voor de jarenlange samenwerking en het vertrouwen! En dank, natuurlijk, aan het Fonds voor wetenschappelijk onderzoek Vlaanderen.

Over de redenen van mijn academische vertrek, en hoe ik me voel over mijn carrière, sprak ik in het interview met Joël De Ceulaer, voor De Standaard.

De filosofen More, Machiavelli, Hobbes figureren ook in mijn boek ‘Door Spinoza’s lens’. In de recensie van P. De Proft op Cutting Edge komen ze ook aan bod als het over democratie en utopie gaat.

Lof kreeg ik expliciet voor mijn gebruik van The Godfather om Machiavelli’s ‘virtù’ (deugd) uit te leggen. En als je overdag naar Al Pacino kan kijken, waarom aarzelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s