Spinoza medaille

GedenktekenSpinoza2Neen, ik geef niet om lintjes of medailles.

Niet voor een vaderland. Welk zou dat trouwens zijn? Laten we daar niet over beginnen.

En zoals ik over het koningshuis spreek, hoef ik geen telefoontje van het paleis te verwachten. Ooit. En dan?

Maar ik ben o – zo fier op mijn medaille van de ‘Vereniging het Spinozahuis‘. 

Prof Wiep van Bunge, voorzitter van de vereniging en decaan aan Erasmus Universiteit Rotterdam, overhandigde ze naar aanleiding van mijn lezing afgelopen zaterdag, 1 december. Ik sprak over de passies van de revolte: verontwaardiging en angst. De lezing vond plaats op een steenworp van het Spinozahuis zelf, in Rijnsburg.

Sinds 2008 leeft een gevoel van verontwaardiging en een verlangen naar verandering: de ‘Occupy Wall Street’ beweging in de Verenigde Staten, ‘indignados’ in Spanje, de Arabische Lente in 2011.

Verontwaardiging alom. Oude verzetsstrijders als S. Hessel prijzen haar zelfs: de verontwaardigde krijgt een politieke geloofwaardigheid.

Maar Spinoza noemt haar een droeve passie in zijn Ethica. Hij heeft grote vraagtekens bij haar politieke effecten.  Nochtans is hij een voorstander van democratie. Waarom? En hoe kan je dan wel politieke verandering brengen?

Ik bespreek het onderwerp ook in het tweede hoofdstuk van ‘Door Spinoza’s lens‘.

Machiavelli heeft Spinoza sterk beïnvloed. Hij komt ook in het boek aan bod. Recente gebeurtenissen tonen in elk geval dat beide denkers buitengewone inzichten hadden. Ook Egyptes tragische evolutie lijkt door Machiavelli voorspeld, zoals ik schreef in een artikel ‘De Machiavelli in Morsi‘.

Hoe de wereld te veranderen was het onderwerp van debat op de Nexus-conferentie 2012, gisteren in Amsterdam. Rob Riemen leidde het debat. Alain Badiou gaf de keynote. Gelukkig waren ook Margaret Atwood, John Gray, Rory Stewart, Roger Scruton en anderen van de partij.

De mooiste zin van de Nexus-conferentie sprak Rory Stewart:

“We can do less than we pretend, but more than we fear.”

6 Comments

 1. Stan Verdult

  Beste Tinneke,

  Gefeliciteerd met deze Spinoza-medaille, die u verdiend hebt door uw lezing in Rijnsburg, waarvoor ik tot mijn spijt verhinderd was. Ooit heb ik de voorzitter gevraagd of deze medaille door leden van de Vereniging Het Spinozahuis (VHS) ook aangeschaft kon worden. Dat kón niet – ze werden voorbehouden om uit te reiken als ere-medaille aan wie verdiensten voor de VHS hebben.
  Op mijn blog is méér informatie en zijn grotere afbeeldingen van deze medaille te vinden die gemaakt is in 1927 ter herdenking van de 250e sterfdag van Spinoza – door medailleur J.C. Wienecke voor de VHS gemaakt.
  http://spinoza.blogse.nl/log/spinoza-in-beeld.html
  Echt bijzonder om in het bezit ervan te mogen zijn.
  Stan Verdult

  • Tinneke Beeckman

   Beste Stan,
   Hartelijk dank voor je reactie, en voor je link met de informatie op je website. Ja, het voelt bijzonder :-).
   groeten,
   Tinneke

 2. Nicole Billen

  Proficiat Tinneke, geniet ervan

 3. Ronny Focquaert

  Dikke proficiat Tinneke!
  Ik las je boek (door Spinoza’s lens), luisterde naar en las verschillende van je interviews en telkens hoor en zie ik passie maar vooral ook een klare visie: zeer welkom in een wereld waarin oogklepdenken zo vaak dominant aanwezig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s