Nieuwe oorlogen en Mary Kaldor

UnknownToen ik twee jaar geleden in London was, kwam ik in contact met het werk van Mary Kaldor. Ze is ‘director global governance’ aan de London School of Economics. Ze geeft fantastisch boeiende lezingen. Ze schreef onder meer ‘New and Old Wars: Organizes violence in a Global Era’ bij Cambridge: Polity Press, 2006. Het gaat over de wijze waarop hedendaagse conflicten verschillen van oorlogen die wij in het Westen hebben gekend.

Mijn column in De Standaard vandaag gaat er over: nieuwe oorlogen. Ik dacht terug aan Kaldor naar aanleiding van de tientallen jongeren die met radical moslims gaan vechten in Syrië tegen Assad. Uiteraard valt er over de complexiteit van oorlogen, ook guerilla ea, veel meer te zeggen – dit is slechts een aanzet. Maar Kaldors nadruk op identiteit in tijden van globalisering, op polarisering en op de uitzichtloosheid van hedendaagse conflicten ( zoals Irak, Soedan, Mali en Syrië), lijkt me erg accuraat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s