Schuld – Lezingen

Unknown‘Schuld’ is het thema van de Maand van de Filosofie, en van het feest van de filosofie in Leuven, op zaterdag 30 maart.

Giorgio Agamben geeft de openingslezing om 13.30 u, in de Stadsschouwburg op de Bondgenotenlaan.

Ik geef er die dag, naast vele anderen,  de lezing ‘Naar een nieuwe morele code?‘, om 17.15 u in de ‘Soetezaal’ van het Stuk in Leuven (Naamsestraat 96). 

Schuld is ook het onderwerp van mijn column vandaag in De Standaard  ‘Slaven van Schuld‘.  “We zijn in Europa  schuldenaars geworden van een schuld, waarvan niemand nog weet of die kan worden ingelost. Die schuld heeft niet alleen financiële, maar ook ingrijpende politieke gevolgen. Wat doet al die schuld met de idee dat we vrije burgers zijn? Schuldenaars zijn niet vrij. Ze beslissen niet over hun eigen lot. Ze beschikken niet over hun eigen middelen.” Morgen plaats ik de hele tekst.

7 Comments

 1. Nicole Billen

  ik heb net je column over schuld gelezen en ik denk dat je weeral eens gelijk heb. Het is tegelijkertijd beangstigend. We verliezen langzaam maar zeker onze democratie aan een te ver doorgedreven kapitalistisch systeem en geen enkele politieke partij stelt correctieve maatregelen voor. Wat was er mis met onze geleide economie? Niet hebberig genoeg? Meer meer meer lijkt wel in de menselijke genen ingebakken: meer willen weten, willen kunnen, willen hebben tenslotte. Kunnen we als soort onze unieke hersenen gebruiken om de aangeboren driften te kanaliseren tot goed van de mensheid en de wereld?

  • Tinneke Beeckman

   Dag Nicole, Bedankt :-). Ik weet niet of het in de genen zit ingebakken… Ik denk dat er vooral een cultureel probleem is, vandaag.

 2. Wiebren van der Sommen

  Ook ik heb je column net gelezen. Een duidelijk verhaal en voel me nu ook slaaf. Hoe kunnen we op een democratische wijze dit verschrikkelijke proces stoppen? Is dit het resultaat van de globalisering?

  • Tinneke Beeckman

   Dag Wiebren, bedankt voor je reactie. Een antwoord van de Europese bevolking zal niet uitblijven, denk ik. Alleen hoop ik dat het een democratisch antwoord is…

 3. Mark Behets

  Sorry maar ik ben erg teleurgesteld door deze column. Ik neem aan dat je in een column geen genuanceerd betoog kunt houden, en wat uitdagend moet zijn, maar hier ga je voor mij toch wel erg kort door de bocht. De schuld van een land is vrijwillig aangegaan door de bestuurders van dat land, die, in Europa toch, democratisch verkozen worden. Als burger van een land geniet je van de voordelen, maar uiteraard moet je daar de lasten bijnemen – tenzij je bv. emigreert en aan je burgerschap verzaakt.

  Schuldenaars zijn niet vrij, schrijf je. Uiteraard niet. Dat zou iedereen moeten beseffen die (teveel) schulden aangaat. Maar de schuldenaar blijft altijd de macht houden -en dus het recht zou Spinoza zeggen- om in “faling” te gaan.

  • Tinneke Beeckman

   Dag Mark, goede vragen… Ik heb er (deels) antwoord op gegeven in een nieuw bericht – ik kreeg van anderen gelijkaardige reacties. Hartelijk,
   Tinneke

 4. erwinV

  De verantwoordelijkheid voor de onmogelijk terug te betalen staatsschuld is algemener dan gedacht hoor. Ook burgers bijvoorbeeld zijn mede verantwoordelijk, voor zover ze gestemd hebben voor partijen die beloofden dat gratis bestond …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s