Artikel ‘Spinoza, revolutionaire of behoudsgezinde politieke filosoof?’

images-3Deze maand verschijnt mijn artikel over Spinoza in het maandblad ‘Streven‘, april 2013, pp. 302-310.

Spinoza’s politieke denken lijkt erg vooruitstrevend: reeds in de zeventiende eeuw verdedigt hij de democratie. Toch bevat zijn denken meer behoudsgezinde reflexen. Spinoza is bijvoorbeeld geen voorstander van volksopstanden om politieke verandering tot stand te brengen. Hoe verhouden vrijheid, veiligheid en gehoorzaamheid zich tot elkaar? Hoe combineert hij gehoorzaamheid aan de wet met een verlangen naar vrijheid? En welke rol spelen passies zoals verontwaardiging en angst in de politiek? Spinoza past zijn spreuk ‘caute’,  ook toe op het politieke handelen en verkiest voorzichtige redelijkheid boven heroïsche verzetsdaden.”

facebookcover TinnekeIn het hoofdstuk over revolte in ‘Door Spinoza’s lens’ behandel ik reeds Spinoza’s analyse van verontwaardiging en angst in de politiek. Ik ontrafel ook Spinoza’s relatie tot Machiavelli en Hobbes.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s