Lust – Slingeren tussen deugd en zonde

0405DSW-DS01-DSW.jpg.80Een interview over Lust, door Ann-Sofie Dekeyser. ‘Wat blijft er over van de seksuele Revolutie?’ vroeg ze. Midas Dekkers noemt het een ontgoocheling. Etienne Vermeersch benadrukt de bevrijding, vooral voor vrouwen: bevrijding van het huwelijk als keurslijf, van lustgevoelens en van anticonceptie.

Ik vraag me af of liberale individuele rechten niet – vroeg of laat – opgenomen worden in een logica van markt en consumptie. Zet dat geen domper op bevrijding? “Tinneke Beeckman vreest dat we onszelf ondertussen een nieuw keurslijf hebben aangemeten. ‘We denken dat we bevrijd zijn, maar we leven in een maatschappij die enorm veel normen oplegt. Mei ’68 betekende de bevrijding van de bourgeoismentaliteit, maar daarvoor is een normativiteit van de liberale mens in de plaats gekomen. Iedereen wordt verondersteld middenklasser te worden. De vrijheid is vooral marktvrijheid geworden.’ Beeckman betreurt dat de bevrijding ingepast is in een consumptiemodel. ‘De associatie van lust en consumptie komt overal terug. Welbehagen, schoonheid, opwinding… daar bestaan allemaal producten voor. Die consumptie zet aan tot rivaliteit en competitie.'”

Erika Jong beschrijft hoe een jonge moeder expliciet niet het wilde, vrije leven van haar moeder wil. Rik Torfs meent dat de slinger te hard is doorgeslagen, waardoor er nu opnieuw een grotere terughoudendheid is. Tenslotte meent psychiater Dirk De Wachter dat lust een nieuwe dwang is, maar zonder grens aan de lust, valt zelfs de lust stil.

DS weekblad, 4 mei 2013, p. 7-9.

1 Comment

  1. Astrid

    Etienne Vermeersch die ons bevrijdt van lustgevoelens en van anticonceptie ? Vind ik ook ! 😉 Fijn artikel overigens. Vrij om te beseffen gebonden/verbonden te zijn, dat zijn we geworden, denk ik dan weer. ‘Zonder grens aan de lust, valt zelfs de lust stil.’ Daar probeer ik me dus iets bij voor te stellen… ’t is al maandag en het is me nog steeds niet gelukt. Oef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s