Jurylid voor de ‘Stichting Internationale Spinozaprijs’
De Stichting Internationale Spinozaprijs wil de erfenis van Spinoza levendig houden – met redelijkheid, vrijheid en tolerantie als centrale waarden. Ze wil de traditie van kritische en creatieve denkers eren door een prijs toe te kennen aan een internationale denker die een belangrijke bijdrage levert aan denken over ethiek en maatschappij.
Elke twee jaar wordt een thema gekozen. Het laatste was ‘democratie in opspraak’. Dan wordt het ene jaar een levende denker geëerd, het andere jaar een dode denker. Rond de geboortedag van Spinoza op 24 november wordt een viering georganiseerd.
Elke twee jaar krijgt de laureaat de Spinozalens-onderscheiding: een sculptuur, een bedrag van 10.000 euro en een speciale uitgave bij Boom. De laatste laureaat was Pierre Rosanvallon: ‘Democratie en tegendemocratie’ is pas verschenen (2012).
Vorige laureaten waren ondermeer Richard Sennett (2010), Michael Walzer (2008), Donna Dickenson (2006) en Tzvetan Todorov (2004).
De laatst geëerde overleden denker was Jean-Jacques Rousseau. Van zijn denken werd een lesbrief gemaakt voor het onderwijs, die gratis kan worden gedownload. Zo kan het debat over democratie in de klas verder worden gevoerd. Ik denk dat heel belangrijk is om jongeren vroeg te laten kennismaken met ideeën over democratie en vrijheid.
Ook de eerste lesbrief over Spinoza kan je nog gratis downloaden op de site van de stichting (bij ‘activiteiten’, dan ‘lesbrieven’).
Voor de volgende editie ben ik gevraagd als jurylid. Juryvoorzitter is Frank Vandenbroucke (Kuleuven/Universiteit Amsterdam). Andere juryleden zijn René Gudde (filosoof en Nederlands ‘Denker des Vaderlands’), Antoon Vandevelde (Kuleuven) en Ingrid Robeyns (Erasmus Universiteit Rotterdam). Wordt vervolgd!