Filosofie met Klassen – Over Spinoza ea

imagesVanaf jonge leeftijd in contact komen met denkers lijkt me heel belangrijk. Ik neem dan ook deel aan een filosofieprogramma voor jongeren op school, georganiseerd door Het Zoekend Hert.

Voor leraars/scholen is er dit aanbod: “Het zoekend hert presenteert voortaan speciale filosofische lezingen voor de laatste twee jaren van het secundair onderwijs. Klassen die zich inschrijven krijgen in het filosofiehuis een rondgang met toelichting over werking, vervolgens een indringende lezing door een jonge filosoof met didactisch diploma. De organiserende leerkrachten en/of scholen kunnen kiezen uit drie stevige thema’s, uiteengezet door briljante denkers. De deelnameprijs is afhankelijk van het afgesproken programma en de gastspreker. Voor meer informatie: hetzoekendhert@gmail.com of 0032.473/68.66.65.”

Ik spreek over “Wat we kunnen leren van een filosoof, zoals Spinoza”.

Andere medewerkers zijn Greg Houwer (over ‘De mens als gespleten wezen, van nature’) en Dimitri Goossens (over ‘De verlamming van Medusa, tot heden toe’.). Meer info bij Het Zoekend Hert!

Het programma:

DR. TINNEKE BEECKMAN  WAT WE KUNNEN LEREN VAN EEN FILOSOOF, ZOALS SPINOZA

Tinneke Beeckman belicht de filosofie van de 17de-eeuwse vrijdenker Baruch de Spinoza (1632-1677) en licht graag toe hoe deze filosoof ons kan begeleiden in de verwarrende wereld van vandaag. Spinoza was een uitgesproken voorstander van de vrijheid van onderzoek. Welke visie had hij op de relatie tussen geloof en politiek, mogelijke censuur en vrije meningsuiting? Wat zou hij aanraden als ideale levenshouding om tot ‘zelfverwezenlijking’ en edelmoedigheid te komen? Wat leert hij over liefde, passie, seksualiteit? En hoe benadert hij conflicten, ook in passionele relaties? De charme van Spinoza is dat hij de rede belangrijk vindt en toch rechtstreeks in het hart van de mensen kijkt… Spinoza is een filosoof van passies. Dat hij in voorspoedige en toch woelige tijden leefde, waarin oorlogen en straatgeweld mee de sfeer bepaalden, maakt hem uiterst herkenbaar.

Dr. Tinneke Beeckman is doctor in de filosofie (VUB) en auteur van Spinoza’s lens. Etienne Vermeersch ziet in haar het denktalent van de toekomst.

 

DR. GREG HOUWER  DE MENS ALS GESPLETEN WEZEN, VAN NATURE

Greg Houwer houdt een lezing over de mens als een sociaal wezen, het resultaat van een onbreekbaar verbond tussen natuur en cultuur, maar hij toont de mens ook als een gespleten wezen. “De mens valt niet samen met zijn lichaam. Hij is een lichaam, maar ook iets dat zich ophoudt achter dat lichaam.” De hamvraag van deze lezing: wat is dit iets? Is het de ziel, zoals lang werd aangenomen? Greg Houwer laat zien hoe zich op deze vraag maar steekhoudende antwoorden aandienen als men rekening houdt met het sociale karakter van het zelfbewustzijn: de mens wordt maar mens vanuit een gemeenschap. Greg Houwer maakt duidelijk hoe de spanning tussen natuur en cultuur, het eigene en het vreemde, het individu en de gemeenschap typisch menselijk is en zich manifesteert in fenomenen zoals kunst, religie en Facebook.

Dr. Greg Houwer of Gregory De Vleeschouwer is handelsingenieur (UA) en filosoof (KULeuven) . Schrijft filosofische studies, romans en popsongs.

 

DRS. DIMITRI GOOSSENS  DE VERLAMMING VAN MEDUSA, TOT HEDEN TOE

Dimitri Goossens wil zijn jonge toehoorders boven hun (gr)afgrond houden. De (gr)afgrond van de dood en de walging die uitgaat van het inzicht van de verbondenheid dood-verlangen. Hij richt zich op beeld en kunst omdat de ervaring van de dood een onmogelijkheid bevat. Ze valt de onmogelijkheid van ons verlangen aan en is ook onmogelijk direct waar te nemen. Dimitri Goossens gaat op de rand van de scheur staan die de dood in het bestaan maakt. Hij verkent choquerende beelden (horror) en kunstwerken rond de dood (transgressieve kunst), de fascinatie/verschrikking voor seriemoordenaars in onze cultuur, enzovoort. Een esthetica van de shock doet halt houden in het bestaan. Maar de shock valt tegelijk de mogelijkheid van die halte aan. De (gr)afgrond onder de halte verkent Dimitri Goossens via het werk van Georges Bataille en Martin Heidegger.

Drs. Dimitri Goossens is historicus en filosoof (VUB). Werkt aan een doctoraat over sacraliteit, choquerende beeldcultuur en kunst inzake de dood.

3 Comments

 1. Marcel Van Lysebetten

  Dat klinkt erg uitnodigend, Tinneke.
  Ik zou het wel leuk vinden om in de klas te zitten.
  Is een 69-jarige welkom?
  Of geef je dergelijke lezing ook in een andere context.

  Vriendelijke groeten,

  Marcel Van Lysebetten
  Lochristi

  • michel vandeweghe

   Ik ben een 65-jarige, mag ik ook meedoen ?!
   Michel Vandeweghe
   Wijtschate

 2. Tinneke Beeckman

  De doelgroep van de actie zijn jongeren, en van deze post, in eerste instantie geïnteresseerde leraren. Dus… helaas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s