‘Tegenlicht’ – over de Euro

imagesAanrader: het Nederlandse programma ‘Tegenlicht’ maakte een heel boeiende uitzending over Duitsland en de euro: ‘Het Duitse alternatief’. Op 22 september zijn er verkiezingen in Duitsland. Die zullen niet alleen de toekomst van Duitsland, maar ook die van Europa bepalen. 

In het programma spreken financieel geograaf Ewald Engelen, speculant George Soros en economist Bernard Connolly (auteur van ‘The Rotten Heart of Europe’).

Het radicale voorstel van Soros: dat Duitsland de eurozone verlaat. Bekijk ook de afsluitende commentaren van Engelen.

Met Ewald Engelen was ik ook te gast bij Werner Trio op radio Klara, naar aanleiding van de ‘Maand van de Filosofie’ op 20 april 2013. Thema van de Maand was toen ‘schuld’.

In De Standaard publiceerde ik een tekst over het schuldenprobleem in Europa: ‘Slaven van schuld‘, waarin ik me vooral interesseer voor de politieke zijde van het verhaal – tekst van 13 maart 2013.

3 Comments

  1. thomas dekkers

    Ik zou toch liever Zuid-Europa uit de € zien vertrekken dan Duitsland. En als het even kan ook de meeste Oost-Europese landen uit de EU. Vooral dan Roemenië en Bulgarije.

  2. pvanhoof

    Ik vind de hele discussie zinloos tot de Europese politiek een ander idee bezeilt. M.a.w. Is onze muntsituatie én haar gebreken zoals ze Is. Niet noodzakelijk zoals deze “economen” denken te kunnen berekenen; doch hun poging vind ik wel erg schattig. Ze vergissen zich in de macht van de macht: Daarmee bedoel ik dat Europa zich niet naar Hun economische maar wel naar De reëel-politieke realiteit van de toekomst zal zetten. Dit ongeacht (én geacht, want ’t doet ertoe) hoeveel Amerikanen, Britten, Chinezen of Russen zich moeien ment ons Europa en/of met hoeveel peeschijven van hun currency ze ook komen afdraven (en peeschijven zijn zelfs meer waard tegenwoordig). Daarmee heb ik niets met zekerheid voorspeld; maar dat hebben de economen in deze reportage ook niet gedaan. We hadden beiden dus net zo goed shampoo voor schaamhaar kunnen proberen te verkopen door te beweren dat het dermatologisch getest is. M.a.w. “so what”? De waarheid van de toekomst heeft het universum nodig om het te berekenen. 42 is hoe dan ook het antwoord, en vergeet uw towel niet de 25ste mei!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s