Lezing ‘Spinoza’ op 26 oktober, Utrecht

Binnenkort spreek ik in Utrecht over denken bij Spinoza, samen met Rikus Koops en Frans Spakman.

Datum: op 26 oktober, van 14.00 – 17.00 uur

Plaats: Senaatszaal van het Academiegebouw in Utrecht,  op het Domplein, Utrecht, Nederland

Sprekers: Rikus Koops, Frans Spakman en  Tinneke Beeckman (Door Spinoza’s lens).

Thema: “Wat is waarachtig leven?”

Het Academiegebouw op het Domplein is zaterdagmiddag 26 oktober 2013 de plaats waar drie sprekers zich buigen over de vraag: ‘Wat is waarachtig leven?’ – zoals Spinoza dat onderwijst.

Voor de Amsterdamse wijsgeer uit de zeventiende eeuw komt een ‘goede’ levenswijze voort uit intuïtieve kennis. Een wijs iemand doorprikt de illusies, waarin de dagelijkse ervaring ons verstrikt.

Hij doet dat vanuit een zekere afstand. Maar je hebt meer nodig dan een afstandelijke blik voor ‘intuïtieve kennis’. Die afstand moet hem eigen zijn, als een rustige eigenschap, dan kan hij intuïtieve kennis en heil bereiken. Juist zichzelf minder serieus nemen, in het besef van zijn eigen kleinheid maar tegelijk van zijn gedragen zijn door een groter geheel wordt de intuïtieve kennis, als ‘redelijke liefde voor God’ amor Dei intellectualis geboren.

Schrijvers en sprekers die ons onder leiding van Frans Spakman, dagvoorzitter, meenemen in het actuele, het diepe én het nog steeds bereikbare van het denken van Spinoza. Aansluitend gaan zij in op vragen en antwoorden van het publiek en voeren zij een gezamenlijk gesprek.

Rikus Koops zal ingaan op de vraag hoe God zich aan ons bekend kan maken volgens Spinoza (Korte Verhandeling);

Tinneke Beeckman  zal ingaan op de ‘zelfverwezenlijking’ in Spinozistisch opzicht, welke rol de hoogste soort van kennis daarbij speelt.

Frans Spakman onderzoekt hoe wij via Spinoza’s juist begrepen Rede die kristalheldere klaarheid van denken kunnen bereiken.

Organisator: ‘Stichting Rozenkruis‘.

2 Comments

 1. Bart Haers

  Dit lijkt me wel een symposium waar ik aan zou willen deelnemen, want het gaat over vragen die dezer dagen te gemakkelijk voor beantwoord worden geacht. In feite blijft het merkwaardig hoe men vandaag Spinoza als een vraagbaak gaat beschouwen. Ik denk dat u in uw boek net die benadering op losse schroeven heeft gezet, in die zin dat u laat zien dat de Spinoza die over politieke structuren spreekt, vandaag wel zeer geinterpreteerd moet worden, wil men er iets zinvols van maken. De filosoof heeft een groots werk tot stand gebracht, maar u liet zien dat we als ons aan zijn ethica more geometria demonstrata hielden, dan zou men vooral slagzinnen overhouden. Maar goed, ik hoop er meer over te vernemen… wijl ik mij nog even met Tomas Sedlacek inlaat. .

  • Adeline Koppius

   Het Symposium wordt niet op de Drift gehouden maar in het Academiegebouw, Domplein 29!!
   tot ziens wellicht,
   Adeline Koppius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s