Hoe je over filosofie schrijft… Diderots inleiding

imagesPrachtige inleiding voor wie over filosofie schrijft – Denis Diderot

« Jeune homme, prends et lis. Si tu peux aller jusqu’à la fin de cet ouvrage, tu ne seras pas incapable d’en entendre un meilleur. Comme je me suis moins proposé de t’instruire que de t’exercer, il m’importe peu que tu adoptes mes idées ou que tu les rejettes, pourvu qu’elles emploient toute ton attention. Un plus habile t’apprendra à connaître les forces de la nature ; il me suffira de t’avoir fait essayer les tiennes. » Denis Diderot, ‘Pensées sur l’interprétation de la nature’.

“Jongeman, neem en lees. Indien je dit werk tot het einde kan lezen, zal je in staat zijn om een beter werk te begrijpen. Aangezien ik me minder heb voorgenomen je te onderrichten, dan om je te laten oefenen, maakt het me weinig uit of je mijn ideeën aanneemt, of ze verwerpt, zolang ze je volle aandacht krijgen. Een meer bedreven auteur,  zal je de krachten van de natuur leren kennen. Voor mij volstaat het dat jij jouw krachten op de proef hebt gesteld.”

9782226248558g

Tip: voor zijn driehonderdste verjaardag (Diderot – 1713-1784) schreef Michel Delon recent de boeiende biografie ‘Diderot cul par-dessus tête’.

Per thema werkt Delon Diderots leven uit. Stuk voor stuk mooie essays, met een persoonlijke dialoog tot besluit.

2 Comments

  1. michel vandewege

    Mooi en wijs en heerlijk te ervaren dat die man niet vergeten is !
    zou – zal – dat werk in het Nederlands te bekomen zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s