Over Spinoza – ‘Filosofie met Klassen’ was op de Radio

Gisteren sprak ik samen met Eddy Strauven van ‘Het Zoekend Hert’ en filosoof Greg Houwer over het project ‘Filosofie met Klassen’. Het was op Radio 1, in het Vrije Woord met Frank Stappaerts.

Scholen die met hun leerlingen een bezoek willen brengen aan een filosofisch huis (‘Het Zoekend Hert‘), met lezing van een filosoof, kunnen ‘Het Zoekend Hert’ contacteren.

“Het zoekend hert presenteert voortaan speciale filosofische lezingen voor de laatste twee jaren van het secundair onderwijs. Klassen die zich inschrijven krijgen in het filosofiehuis een rondgang met toelichting over werking, vervolgens een indringende lezing door een jonge filosoof met didactisch diploma. De organiserende leerkrachten en/of scholen kunnen kiezen uit drie stevige thema’s, uiteengezet door briljante denkers. De deelnameprijs is afhankelijk van het afgesproken programma en de gastspreker. Voor meer informatie: hetzoekendhert@gmail.com of 0032.473/68.66.65.”

Ik spreek over de betekenis van Spinoza (1632-1677) en licht graag toe hoe deze filosoof ons kan begeleiden in de verwarrende wereld van vandaag. Spinoza was een uitgesproken voorstander van de vrijheid van onderzoek. Welke visie had hij op de relatie tussen geloof en politiek, mogelijke censuur en vrije meningsuiting? Wat zou hij aanraden als ideale levenshouding om tot ‘zelfverwezenlijking’ en edelmoedigheid te komen? Wat leert hij over liefde, passie, seksualiteit? En hoe benadert hij conflicten, ook in passionele relaties? De charme van Spinoza is dat hij de rede belangrijk vindt en toch rechtstreeks in het hart van de mensen kijkt… Spinoza is een filosoof van passies. Dat hij in voorspoedige en toch woelige tijden leefde, waarin oorlogen en straatgeweld mee de sfeer bepaalden, maakt hem uiterst herkenbaar.

Ook Greg Houwer en Dimitri Goossens stellen ook een programma voor.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s