Samen de ‘Ethica’ van Spinoza lezen

UnknownLezers vertellen me vaak dat ze de Ethica van Spinoza zo’n ondoorgrondelijk werk vinden. Terecht, de Ethica is één van de moeilijkste werken in de filosofie.

Daarom geef ik voor filosofiehuis ‘Het Zoekend Hert’ drie lessen over dit werk. De formule heet ‘Meesterklas op Krukken‘.

In drie sessies bestuderen we de belangrijkste passages van dit werk. We bespreken Spinoza’s visie op God, emoties en vrijheid.

“Blij denken met Tinneke Beeckman

Vanaf 10 mei 2014 organiseert filosofiehuis Het zoekend hert de eerste editie van Meesterklas op krukken, in drie sessies. Onder deskundige begeleiding van Dr. Tinneke Beeckman wordt een filosofisch hoofdwerk gelezen, met een groep van 12 filosofieliefhebbers. Het gekozen boek is de Ethica van Spinoza, in de nieuwe editie van uitgeverij Boom. Drie passages worden in het bijzonder onder de lens gelegd: God, de emoties, de vrijheid. Voor de inschrijvingsprijs van €98 krijgen alle deelnemers ook het betreffende boek (winkelwaarde €39,90) en gratis drinks. Enige voorkennis is aangewezen, geduld en aandacht zijn wenselijk. Aan de kandidaat-deelnemers wordt gevraagd bij hun inschrijving een beknopte motivering te geven (maximaal 100 woorden).

Meesterklas op krukken met Dr. Tinneke Beeckman vindt plaats op drie zaterdagen: 10 mei, 31 mei, 21 juni 2014.

Het is telkens van 14 tot 17 uur. Afspraak in filosofiehuis Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem. Deelnameprijs, inclusief het boek: € 98. Voor meer informatie: http://www.hetzoekendhert.be. Reserveren verplicht: hetzoekendhert@gmail.com”.

3 Comments

 1. Hielke Houtsma

  Hoi Tinneke, Ik heb met belangstelling bovengenoemd bericht gelezen, en….. zou er graag bij willen zijn, ware het niet, dat het voor mij niet haalbaar is. Ten eerste omdat het voor mij te ver is, en ten tweede omdat mijn gezondheid het niet toelaat. Wel hoop ik nadien nog iets te kunnen lezen over die bijeenkomst? Verschijnt er nog een Blog of een ander soortig bericht, waar ik het e.e.a. kan lezen? Met een hartelijke groet, Hielke Houtsma

 2. Marc Koolen

  Geachte mevrouw Beeckman,
  Ik stuurde mijn kandidatuur, samen met de motivatie naar ‘het zoekend hert’.
  Ik veroderstel dat zij u inlichten.
  Met vriendelijke groet.

  Marc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s