Rousseau, ‘De Wandelende Paradox’ – debat in Antwerpen

UnknownEigenlijk verscheen het boek al vorig jaar. Maar het werd vorige donderdag voorgesteld in Antwerpen: Rousseau, de Wandelende Paradox (Paul De Hert, red./Pelckmans 2013). En, lezer, laat u niet afschrikken door de nogal bizarre cover – het is een zeer degelijk boek.

Ik modereerde het debat over de filosoof met drie heren:

Paul De Hert sprak vooral de politieke Rousseau, en de inspirerende kracht van zijn werk. Hij verwees ook naar een artikel van Quentin Skinner, die het verband legde tussen Rousseau en de privacy-vragen sinds Snowdens revelaties. Het artikel van Paul De Hert in de bundel beantwoordt enkele fundamentele vragen over Rousseau’s vrijheidsidee: welke bescherming heeft de burger nog in een politieke theorie die een ‘dwang tot vrijheid’ kent?

Paul Pelckmans interesseert zich vooral voor Rousseau’s autobiografische werken. Zijn artikel belicht de ‘Confessions’. Die zijn niet gewoon een ‘Mémoires’, maar een biecht: Rousseau geeft zichzelf de absolutie… Dat is nog maar het begin van Pelckmans’ artikel, dat overtuigend toont hoe gewaagd, controversieel en modern Rousseau’s werk is. Een aanrader.   

Ook politicus en NV-A fractieleider André Gantman debateerde mee. Het publiek zag vooral de jurist die minutieus de teksten had gelezen, en de heldere, meeslepende woorden van Rousseau zelf citeerde. Af en toe legde hij prikkelende verbanden met de actualiteit.

Ik heb genoten van het debat en na afloop leek het publiek heel tevreden.

In het boek staan andere artikels, bijvoorbeeld over opvoeding en hoe Rousseau de hedendaagse pedagogie kan verrijken van Willem Koops. Patrick Stouthuysen toont hoe Rousseau  al heel moderne ideeën over dieet en levensstijl heeft. Andere auteurs zijn Jean-Marc Piret, Maarten Colette, Sylvie Loriaux, Leo van Maris, Katrien Horemans, Michel Huysseune.

 

 

1 Comment

  1. Bart Haers

    Nog een boek op de agenda? Ik kijk ernaar uit het door te nemen, want als een denker voor heftige voor en al even heftige tegenstand, voor heftig debat kan zorgen, dan zal Rousseau zeker kandidaat zijn. Bedankt voor de info dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s