‘Trio’ op Klara, met Patrick Loobuyck en Werner Trio

Vorige zaterdag was ik te gast bij Werner Trio, samen met Patrick Loobuyck. Nogal wat thema’s werden aangeraakt:

“Moeder! Waar leven wij? Met publieksfilosofen Tinneke Beeckman en Patrick Loobuyck. Waar wij leven? In een westen zonder helden en vol kleinburgerlijke leegte? Of toch, met het heldendom van de voormalige pleintjesvoetballer vs. het morbide heldendom van de Syriëstrijder? Het kalifaat klopt aan onze deur! Wat zullen we doen? Waar is de saamhorigheid in onze cultureel verklonterde biotoop? Met de blikken die zijn gericht op Jeruzalem, Brussel of Rio? Waar is de burgerzin gebleven? Hoe zullen we de boel bijeenhouden, hoe onze blanc-brun-beurjeugd scholen, en gelukkig blijven, in, wie weet, een functionerende seculiere rechtsstaat? Welke held staat er op om daarvoor te vechten? Schuilt er in iedereen een Snowden?”

Je kan de uitzending herbeluisteren op de site van Klara.

Patrick Loobuyck publiceerde onlangs het heldere boek ‘De seculiere staat‘. Ik heb dat met veel plezier gelezen: het is een mooie synthese van uitdagingen en voorstellen voor samenleven in diversiteit.

En auteurs die ik vermeld, doken soms al op in columns, zoals Mary Kaldor (over oorlogen in tijden van globalisering), Susan Neiman (over belang van helden), H. de Balzac (over inspiratie, geld en verveling), George Orwell… En over de seculiere staat schreef ik ook een stukje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s