Lezingen over Spinoza…

2014.11.03 Tinnele Beeckman - 1Ik geef regelmatig lezingen over Spinoza. Hij blijft voor mij een buitengewoon inspirerend filosoof. Als ik over zijn denken spreek, dan voel ik de kracht en de levendigheid van zijn ideeën. Bij het bredere – vaak niet filosofisch geschoolde – publiek valt deze moderne denker erg in de smaak. Ik krijg dan ook regelmatig reacties van mensen dat Spinoza hun kijk op het leven heeft veranderd, en voor hen een praktische filosofische boodschap heeft/had. Dat Spinoza nog zovele mensen kan beroeren, vind ik fantastisch.

Maandagavond sprak ik voor de ‘Vlaamse Club voor Kunst, Wetenschap en Letteren’, in De Markten, Brussel. Een enthousiast en dankbaar, geïnteresseerd publiek –  dat maakt het voor mij tot een fijne ervaring.

2014.11.03 Tinnele Beeckman - 5Bij een lezing overloop ik kort Spinoza’s leven, en schets ik de tijdgeest in de 17-eeuwse Republiek der Nederlanden. Ik leg de belangrijkste begrippen uit, en verklaar het ‘radicale’ van zijn denken. En ik eindig met enkele hedendaagse voorbeelden: waarom blijft hij relevant?

In december geef ik nog een aantal Spinoza-lezingen, en voor het voorjaar zijn er een aantal gepland (ook in Nederland). Soms zijn de lezingen echt openbaar, soms worden ze gehouden in meer besloten kring.

7 Comments

 1. Jean Paul

  Dag Tinneke,
  waar kan ik de agenda vinden van uw Spinoza lezingen?
  bedankt
  JP

 2. Tinneke Beeckman

  Beste Jean-Paul,

  Dit jaar: in december geef ik nog een lezing in Peer, op woensdag 10 december, zie de link http://ccpoorthuis.be/voorstelling/1966/

  En op maandag 15 december in Brussel: http://www.masereelfonds.be/index.php?pageid=6&detailid=4903&p=4&dosearch=true&sprovince=Brussel

  vriendelijke groeten,
  Tinneke Beeckman

 3. Steef Pinkse

  Dag mevrouw Beeckman,

  Over de lezingen in Nederland in het voorjaar. Kan ik die ergens vinden (wil graag uw verhaal horen).

  groeten

 4. Kevin Fekkes

  Hallo Tinneke Beeckman,

  Jammergenoeg heb ik uw lezing in Peer gemist.
  Nu was ik van plan via literatuur met Spinoza kennis te maken, maar het komt heel complex over.
  Houdt u binnenkort nog eens een lezing, of bent u misschien van plan uw kennis in een artikel te gieten?

  Desnoods weet u een paar toegankelijke boeken om met Spinoza bekend te geraken?

  Vriendelijke groeten, Kevin Fekkes

 5. Coppens Lieven

  Via welk kanaal kunnen wij U contacteren voor een lezing?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s