Morgen krijgt Susan Neiman de ‘Internationale Spinozalens’ in Den Haag

Uitnodiging 2014 buitenOp maandag 24 november krijgt Susan Neiman de Internationale Spinozalens-prijs in Den Haag. Dan wordt ook haar nieuwe essaybundel voorgesteld: ‘Afgezien van de feiten, Boom, Amsterdam. Neimans boek ‘Waarom zou je volwassen worden?’ ligt ondertussen ook in de boekhandel.

Over de bundel ‘Afgezien van de feiten’:

‘Wat is het kwaad en hoe moeten we het tegengaan? Wat beweegt mensen tot moreel handelen? Waarom is er een grote kloof tussen hoe de wereld zou moeten zijn en hoe ze werkelijk is? In haar werk herneemt Susan Neiman deze belangrijke vragen. Het zijn oude vragen, die we moeten blijven stellen in een wereld waarin een religieus gefundeerde ethiek steeds wankeler wordt.

9789089533371_w215In ‘Afgezien van de feiten’, dat bestaat uit drie essays, laat Susan Neiman aan de hand van Kant, Eichmann en Job zien hoe we opnieuw kunnen nadenken over ideologie en zingeving. Positieve ideeën en idealen zijn volgens Neiman cruciaal in het bestrijden van het kwaad. Afgezien van de feiten vormt een uitstekende introductie op het denken van deze belangrijke filosofe.’

Dit weekend stonden er alvast twee interviews met Susan Neiman – in De Standaard en in De Tijd.

Enkele quotes uit de interviews:

“Maar links had al voor 1989 geen echte eigen ideologie meer. Vanaf eind jaren zestig liet het zijn claims op bepaalde universele waarden vallen. Toen al begon het zijn eigen graf te graven. Een van de gloriemomenten van links in de twintigste eeuw was voor mij de burgerrechtenbeweging in de VS in de jaren zestig, die een einde maakte aan de rassensegregatie. Waarom? Dat ging over mensen – blank en zwart – die zeiden: ‘dit is in strijd met de universele waarde van gelijkheid. Dit is een kwestie van rechtvaardigheid. Dat ging niet over mensen die zeiden: ‘mijn stam wil wat uw stam heeft.'”

“Volgens mij is fundamentalisme vaak een reactie tegen de neoliberale visie op de wereld. De visie dat het enige wat telt materieel eigenbelang is, en macht. Ieder van ons is in zijn leven al eens bewogen geweest door iets wat dat oversteeg. Toch?” (beide quotes staan in het interview met Wouter Van Driessche, De Tijd Weekend, p. 50 e.v.). 

Programma, in de Nieuwe Kerk, Den Haag, maandag 24 november (de geboortedag van Baruch!):

15.30 uur Ontvangst

16.00 uur Opening door Sijbolt Noorda, voorzitter van het bestuur van de Stichting Internationale Spinozaprijs

Welkomstwoord door Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag

Laudatio door Frank Vandenbroucke, voorzitter van de jury

Uitreiking van de Spinozalens door de burgemeester en de voorzitter van de jury

Lezing ‘Coming of Age’, Riffing on Kant door Susan Neiman

muziek

Interview van de laureaat door Bas Heijne, schrijver

17.45 uur Receptie

 

4 Comments

 1. thomas dekkers

  Als die 2 (foute) clichés representatief zijn voor de originaliteit van het boek, vrees ik eerlijk gezegd het ergste.

  • Tinneke Beeckman

   Beste Thomas, ongetwijfeld is het boek niet voor jou bestemd, maar dat maakt het nog geen slecht boek.

   • thomas dekkers

    Misschien wel, misschien niet. Maar wat ik mij nu afvraag is waarom het boek niet voor mij bestemd zou zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s