‘Koken met filosofen’, Canvas – ‘Het Voordeel van de Twijfel’

1391928_395105643974969_8578582657454954937_nKoken met Filosofen‘ was de vierde aflevering van ‘Het Voordeel van de Twijfel‘, een Canvas-programma van Bram Van Splunteren en Stefaan Van Brabandt.

Samen met Gentse professor Ignaas Devisch bereidde ik een lunch – Toast met champignon, lamskroon met boontjes en gebakken aardappelen.

Ondertussen spraken we over onze liefde voor lekker eten, over voedsel als maatschappelijke vraag, over Aristoteles, Epicurus en Spinoza.

Twee andere duo’s kookten ook samen…

En in het programma spreekt filosoof Stefaan Van Brabandt met Peter Singer, Michael Pollan ea.

De volledige aflevering is hier te bekijken op de zender Canvas.
“Wat is gezonde en ecologisch verantwoorde voeding? Moet er een taks komen op suiker- en vetrijke producten? Hoe is de voedselindustrie georganiseerd en wat zijn hiervan de sociale, ecologische en economische gevolgen voor de mens, de wereld en het milieu? En mogen we eigenlijk dieren eten? Welke waardevolle inzichten bieden filosofen als Epicurus en Peter Singer hieromtrent?

Tijdens 3 etentjes denken filosofen na over onze voedselproductie en voedingsgewoonten en de impact daarvan op het milieu en onze gezondheid. Met Tinneke Beeckman en Ignaas Devisch, Steven Vromman en Ralf Bodelier, Dirk De Prins en Clara Cleymans.”

Spinoza gaf deze raad over eten (die ik citeer in het programma): ‘Het voegt, zeg ik, een wijs man zich matig met aangename spijs en drank te verkwikken en te laven, evenals met geuren en lieflijkheid van groenend kruid, met fraaie kledij, muziek, kampspelen, toneelvoorstellingen en dergelijke zaken, waarvan een ieder gebruik kan maken zonder een ander te schaden. Het menselijk lichaam toch is uit tal van delen van verschillende aard samengesteld, die voortdurend nieuw en verschillend voedsel behoeven, zo het lichaam in zijn geheel tot al wat uit zijn aard kan voortvloeien even geschikt wil blijven, en bijgevolg zo de geest even geschikt wil blijven om vele zaken tegelijk te begrijpen.’ (Ethica, IV, stelling 45, opmerking).

1 Comment

  1. Bart Haers

    Ik was van begin af gewonnen voor deze reeks, omdat ze op een verrassende wijze enkele kwesties weet te behandelen, die bijvoorbeeld voor een programma over boeken, mutatis mutandis zou passen. De gesprekken tussen de verschillende filosofen of activisten konden verschillende posities verduidelijken, net als enkele toonaangevende stemmen in het debat over enerzijds voeding als noodzakelijke activiteit en dineren of convivialiteit vinden aan tafel dan wel de voedingsindustrie hun bijdrage leveren. Het beeld dat zo naar voor gebracht werd, kan mij wel bekoren. Dus aan de makers van het programma, bedankt. Maar ook aan de mensen. die hun bereidwillige bijdrage leveren. ..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s