Debat “Hoe bereiken we evenwicht tussen mens en natuur?”, Ecopolis, 26 april 2015

Op zondag 26 april neem ik in het Kaaitheater Brussel deel aan een debat over een duurzame samenleving, georganiseerd door ‘Ecopolis’ (vroeger Het Groene Boek):

14U30 DEBAT 2: VAN GROEI-ECONOMIE NAAR BALANSECONOMIE
Hoe vervangen we onze groei-economie die de grenzen van mens en planeet overschrijdt door een balanseconomie in evenwicht met wat mensen en natuur kunnen dragen? Voer voor discussie voor econoom Frederico Demaria (ES), co-auteur van ‘Degrowth. A vocabulary for a new era’, docente filosofie Camille Dejardin (FR) en columniste Tinneke Beeckman (BE).

De hele dag (vanaf 11.00 uur) zijn er debatten, lezingen, gesprekken. En om 17.15 geeft Alberto Acosta (voormalig minister van Energie in Ecuador) de keynotelezing over het goede leven in de Andes.

“Ecopolis is de dag en de plek om samen plannen te maken voor een duurzame toekomst. Omdat ecologische uitdagingen geen taal- of landsgrenzen kennen, gaat Ecopolis voor divers, internationaal en interactief. Centraal staan gesprekken over de cruciale uitdagingen van onze tijd op vlak van ecologie, economie en samenleving. Met uit heel Europa schrijvers, wetenschappers en denkers uit het middenveld.

Dit zijn de thema’s:

– Is er, in het zoeken naar hoopvolle verhalen, terug ruimte voor utopisch denken? Filosoof Jean Paul Van Bendegem vraagt het aan historicus Philipp Blom (AT), milieufilosoof Marius de Geus (NL) en Catherine Larrère (FR), voorzitster van de Fondation pour l’écologie politique.
– De groei-economie berokkent mens en natuur schade. Hoe brengen we economie in evenwicht met mens en natuur? Voer voor discussie voor o.a. Federico Demaria (ES), co-auteur van ‘Degrowth. A vocabulary for a new era’, docente filosofie Camille Dejardin (FR) en columniste Tinneke Beeckman (BE).
– Hoe komen we tot ander geld? Experten in complementaire muntsystemen Leander Bindewald (Britse denktank NEF), Henk Van Arkel (NL), Anne Snick (BE) en Marek Hudon (BE) gaan in gesprek over eco-geldsystemen.
– Als politici niet komen tot een bindend klimaatakkoord in Parijs, wat moeten burgers dan doen? Hoe ziet een burgeragenda voor het klimaat eruit? Natalie Eggermont (BE) van Climate Express, politieke wetenschapper Stefan Aykut (FR) en Katherine Richardson (DK) van het Planetary Boundaries Report tonen hoe zij dit zien.

Inspirerende boeken en documentaire

“Ecopolis stelt in primeur het boek ‘ ’t Klein verzet’ van Tine Hens voor. Dit boek gaat over haar reis door Europa, op zoek naar een alternatief voor het kapitalisme. Bioboer Gert Jan Jansen van Hof van Twello presenteert zijn boek ‘Kleinschaligheid als alternatief’. Hij toont dat kleinschaligheid duurzaam en rendabel kan zijn. En met voorbeelden uit Frankrijk, Engeland en Cuba toont filmmaker Nils Aguilar in ‘Voices of Transition’ hoe de transitie naar een duurzame samenleving realiteit wordt.

Ecopolis daagt haar publiek ook uit!

We organiseren voor de eerste keer een kortverhalenwedstrijd ‘EcoFuture’, de prijs voor het Beste Ecoboek en de uitreiking van de Greenwash Award van Climaxi. Daarnaast kan je aan intiemere dialoogtafels over burgerschap en de innerlijke transitie zelf aanbrengen wat jou inspireert. Aan een andere tafel kan je je blik verruimen door verhalen te vertellen en te beluisteren.

 

We sluiten de avond af met een keynote van Alberto Acosta over het goede leven uit de Andes. De voormalige minister van Energie in Ecuador is bedenker van het het Yasuni-project om olie in de grond te laten en van “buen vivir”, dat steunt op andere relaties tussen mensen onderling en tussen mens en natuur. Wat dit precies betekent, legt Acosta op Ecopolis uit.

Praktisch
– Zondag 26 april 2015, 11.00-18.30?
– Kaaitheater, Saincteletteplein 20, 1000 Brussel
– Kaarten: € 6 voorverkoop, € 8 aan de kassa
http://www.ecopolis.be – @ecopolis_be

*Ecopolis is een organisatie van Het Groene Boek vzw, met als partners: Argus, Climaxi, Crosstalks, Denktank Oikos, EPO, Etopia, Kaaitheater, Kunstenpunt/Flanders Arts Institute. Het evenement kwam tot stand in samenwerking met Vormingplus, Masereelfonds, Zeronaut en met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, de Koning Boudewijnstichting en de Green European Foundation.”

3 Comments

  1. mvlysebetten

    Mag ik hierbij het (heerlijk heldere) http://www.wervel.be aanbevelen?
    De titel van de laatste Wervelkrant is “boeren met lef”; zo maar!

  2. Filip

    Misschien tijd om dit ook eens onder de aandacht te brengen op de komende klimaattop in Parijs : de toename van de wereldbevolking zorgt automatisch voor een toename van de klimaat en milieuproblematiek, de zekerste manier om het klimaat en het milieu te beschermen is dan ook het terugdringen van de wereldbevolking dmv geboortebeperking. Als een organisme in zijn voortbestaan bedreigt wordt door een parasiet dan moet men de parasiet aanpakken wil men het organisme redden. Wil men hier echt de aarde redden of enkel wat in de marge aanmodderen ? Geen enkele gedragswijziging kan de nadelige effecten tenietdoen van de bevolkingstoename die de aarde te verwerken kreeg in de afgelopen decennia . Enkel een drastische vermindering in het aantal mensen kan voor een duurzame ommekeer vormen, daarnaast betekent minder mensen ook minder oorlog, minder ziekte, minder armoede etc…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s