“Hoe je minder zorgen maken om geld”, klas op 17 juni 2015

UnknownVolgende week woensdag geef ik een bijzondere klas: hoe je minder zorgen maken om geld.  Geld is een ruilmiddel, maar vaak is het een doel op zich geworden. Geldzorgen hebben niet alleen te maken met een tekort – ik heb het niet over dringende geldproblemen, zoals je rekeningen niet meer kunnen betalen of het niet meer afbetalen van schuld. Maar wel met een vaag onbehaaglijk gevoel over geld – over de nieuwe wagen die je misschien nodig hebt, opleiding voor je kinderen, de romantische plek waar je van droomt… het gevoel dat je niet voldoende geld hebt om je dromen waar te maken.

Het is een mythe dat méér geld hebben  per definitie je problemen oplost, of dat mensen met veel geld zich geen zorgen maken. Dat doen ze heel vaak wel.

Geld is namelijk veel meer dan een objectief waardemiddel. Geld zegt iets over onze jeugd, onze afkomst, onze dromen, verwachtingen, relaties.  Méér geld lijkt een oplossing voor tal van problemen, maar dat klopt niet helemaal. Het kan dan ook boeiend zijn om onze relaties tot geld van naderbij te bekijken.

In de klas ‘How to worry less about money‘ (gegeven in het Nederlands) bekijken we de verschillende betekenissen van geld, de culturele en familiale invloeden, en enkele visies op geld en ethiek.

De klas biedt geen opleiding economie, geen ideologische discussie over politiek, geen plan om méér geld te verdienen. De klas is wel een filosofische zoektocht naar onze persoonlijke relaties tot geld.

Voor mezelf is het één van de meest inspirerende klassen om te geven…  De gesprekken zijn altijd boeiend en leerrijk.

Wie geïnteresseerd is, kan zich inschrijven via de website van The School of Life.

1 Comment

  1. jaakjpeeters

    Hopelijk ben je dan niet grieperig zoals op de Wijsgerige Kring in Eindhoven, Tinneke…De mensen hadden heus compassie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s