Nieuw Boek verschijnt in oktober 2015

image005Op 8 oktober 2015 verschijnt mijn nieuwe boek!

“Parijs, 7 januari 2015. Twee geradicaliseerde moslims dringen het redactiegebouw van Charlie Hebdo binnen en schieten tien redactieleden neer. Frankrijk en de wereld reageren geschokt. De aanslag en de reacties daarop doen niet alleen vragen rijzen over vrijheid van meningsuiting en godsdienstkritiek, ze getuigen ook van een algemene radeloosheid over politieke ideeën die de samenleving vorm moeten geven.

In Macht en onmacht verkent Tinneke Beeckman de oorzaken van deze maatschappelijke vertwijfeling. Op erudiete wijze beschrijft ze hoe de commotie rond de aanslag in Parijs aantoont dat verlichtingsidealen als het streven naar waarheid en gelijkheid definitief in onbruik zijn geraakt. In de plaats daarvan overheerst een ambigu postmodern denken, dat voortdurend verwarring schept en waarheidsaanspraken onmogelijk maakt. Ontsporingen als sinister fundamentalisme en hardnekkig neoliberalisme zijn daarvan het gevolg. Aan de hand van historische en actuele denkers legt Beeckman de gevoeligheden van de hedendaagse democratie bloot en toont ze waar er mogelijkheden zijn van herstel.

Tinneke Beeckman (1976) is filosoof en columnist bij De Standaard. Eerder publiceerde ze Door Spinoza’s lens, dat werd bekroond met de Liberales-prijs.

Over Door Spinoza’s Lens:
‘Beeckman maakt haar pretentie waar: door Spinoza’s lens bekeken begrijp je meer van zijn wereld én van de onze.’ – Trouw, Peter Henk Steenhuis.

Paperback | ca. 288 pag. | ca. € 19,99 | ISBN 978 90 8542 609 7 | Ook als e-book verkrijgbaar

Voor meer informatie, en/of het aanvragen van een interview, drukproef en/of recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Uitgeverij De Bezige Bij, Alice Wubbels, T (020) 305 9205 of E a.wubbels@debezigebij.nl voor Nederland, of met Chris Boudewijns voor Vlaanderen Chris Boudewijns, T 0032 3 28 57 257 of chris.boudewijns@wpg.be. “

3 Comments

  1. Bart Haers

    Dat wordt smullen, denk ik. Enfin, meestal kijkt men naar zulke boeken met enige argwaan, want te moeilijk. Maar het thema zou toch in de markt moeten liggen, want is het niet het thema dat voortdurend op de achtergrond meezoemt, of het nu over Oosterweel, melkquota of Griekenland gaat. Macht en onmacht zijn heel bepalend en toch zijn het wellicht de enige echte taboes die in onze cultuur standhouden.

  2. Bert

    Dit boek is duidelijk een ietwat andere richting uitgegaan dan oorspronkelijk gepland, na de aanslag op Charlie Hebdo. U was al aan het boek bezig, lang voor die aanslagen. Op de cover van het boek stond aanvankelijk de ondertitel, “een filosofische zoektocht”. Ook de beschrijving van de inhoud was nog anders. Zie https://tinnekebeeckman.com/2014/07/06/macht-en-onmacht-nieuw-boek-verschijnt-in-2015/

    En dat maakt het boek alleen maar des te interessanter in mijn ogen. Ik hoop dat we in interviews -of op deze blog?- te horen zullen krijgen hoe dit allemaal gelopen is? Hoe zo’n gebeurtenis de inhoud en de invalshoek en het schrijfproces beïnvloed heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s