‘Moet Fort Europa eraan geloven?’, debat op dinsdag 6 oktober 2015

Op dinsdag 6 oktober doe ik mee aan een internationale debatavond over zin en onzin van het Europees grensbeleid van 19.30 uur tot 21.30 uur. Organisatie: deBuren en Institute of Ideas.

Plaats: deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel, voertaal: Engels. Gratis.

“Steeds meer denkers en economen betogen dat de keuze voor vrij verkeer van mensen niet zo’n gek of utopisch idee is. Historisch beschouwd zijn grensbewaking en paspoortcontroles recente fenomenen, en dus niet zo onmisbaar of onvermijdelijk als vandaag lijkt. Prof. Dr. Leo Lucassen bijvoorbeeld, hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en auteur van het boek Winnaar en Verliezers: Een nuchtere balans van vijfhonderd jaar immigratie, praat in onderstaande video over de mogelijkheid van een wereldmaatschappij met vrij verkeer van personen.

Deze auteur draagt niet enkel culturele en ethische, maar ook economische en historisch gegronde argumenten aan om het idee van vrije migratie op zijn minst te overwegen. Tegen de achtergrond van horden bootvluchtelingen die jaarlijks het leven laten in een poging Europa te bereiken, maar ook van andere vormen van mensentraffiek, én in een wereldwijde context waarin clandestiene migratie steeds meer aanleiding geeft tot humanitaire drama’s en moeilijke ethische vraagstukken, moeten wij deze argumenten niet ernstiger nemen? Ontbreekt het Europa aan politieke moed om er gevolg aan te geven, zijn grensbeheer helemaal anders aan te pakken en de muren van Fort Europa te slopen? Of hebben deze “believers” gewoon ongelijk? ‘

Karel Smouter (NL, De Correspondent), filmmaker Dagmawi Yimer (ETH/IT), Luke Gittos (GB, Spiked Online) en filosofe Tinneke Beeckman (BE) gaan met elkaar in gesprek. Dave Bowden van het Institute of Ideas (GB) modereert.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s