Lezing ‘Waar is de grens?’, Hilversum, 28 nov. 2015

CU5sXpAWIAE9Qhh

Tijdens de lezing. Foto van John Geurts (@JohnGeurts)

Op zaterdag 28 november gaf ik een lezing tijdens de Ledendag van het Humanistisch Verbond in Hilversum, met als thema ‘Waar is de grens?’. Ik sprak  over ‘Macht en onmacht’.  Moderator: Dylan Vianen.

‘Tinneke Beeckman verkent in haar lezing de onmacht die onze wereld lijkt te regeren. In de politiek is het onduidelijk wie de touwtjes in handen heeft. Moderne techniek creëert niet alleen mogelijkheden, maar kan ook vrijheden van burgers bedreigen. Aanslagen zoals die van Parijs op leiden tot vragen over vrijheid van meningsuiting en godsdienstkritiek én getuigen van een algemene radeloosheid over politieke ideeën die de samenleving vorm moeten geven. En de vluchtelingencrisis dwingt ons in Europa te beseffen dat nu zij hier zijn, de globalisering waarmee wij natuurlijk al veel langer te maken hebben, ineens dwingender is geworden.” Zij die eerst nog ‘ver weg waren’, zijn ineens urgent dichtbij.
We lijken tot machteloosheid gedoemd, maar door goed na te denken kunnen we toch greep krijgen op de omstandigheden, vindt Beeckman.
In de lezing ontleedt zij welke ideeën ons gevoel van machteloosheid hebben versterkt. Onder andere aan de hand van Friedrich Nietzsche en Susan Neiman schetst ze hoe we kritischer kunnen denken en welke ideeën ons weerbaarder en invloedrijker maken.’

1 Comment

  1. JOERI VERLINDEN

    ER MOGGEN DE MEER FOTO FACEBOOK ZETTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s