Samen grondig Machiavelli lezen – in juni 2016 te Antwerpen

UnknownFilosofiehuis ‘Het zoekend hert‘ organiseert ‘Meesterklassen‘ – voor een groep van 12 geïnteresseerden.

Samen met een specialisten lezen ze het werk van een belangrijk denker heel grondig. Ik begeleid een groep om samen het werk van Machiavelli (1569-1527) te lezen, in het bijzonder de ‘Discorsi. Gedachten voor Staat en Politiek‘.

In dat werk gaat Machiavelli op zoek naar de essentie van de politiek. hij combineert zijn eigen ervaringen las reizende diplomaat in Firenze rond  1500 met een scherpzinnige lectuur van klassieke teksten – Livius, Tacitus, Cicero, Polybius en vele anderen.  De Discorsi is een buitengewoon werk waarin Machiavelli zijn talent voor politieke analyses toont.

Basis CMYKDeze ‘Meesterklassen’ gaan door tijdens de eerste drie zaterdagen van juni. Telkens lezen we enkele fragmenten, en bespreken we de politieke relevantie van Machiavelli’s werk.

Praktisch: op 4, 11 en 18 juni 2016, telkens van 14.00 tot 17.00 uur.

De deelnemer krijgt een exemplaar van de nieuwe uitgave van de Discorsi.

Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar hetzoekendhert@gmail.com . Aangezien het aantal inschrijvingen beperkt is, is een korte motivatie nodig.

Locatie: Koninklijke Laan 43, 2600 Berchem.

Deelnameprijs, inclusief een exemplaar van het boek: 98 €.

Voor meer informatie: Het Zoekend Hert

2 Comments

  1. Bart Haers

    Mevikrouw Beeckman,

    Graag had ik deze studienamiddagen bijgewoond, maar tussen droom en daad staan inderdaad practische bezwaren in de weg. Maar in stilte hoop ik wel de resultaten van die onderzoekingen te mogen lezen. Sinds jaar en dag sleep ik een boek mee, in het Frans uitgegeven, met de Discorsi, omdat er bij lectuur altijd iets is blijven hangen. Ik las in de nachttrein van Zurich naar Brussel of een zomerse treinreis naar Finistere,Perros Guérec en later ook nog. Het is stimulerend te vernemen dat u er een werkcollege aan wil wijden, want het verhaal van Machiavelli die via Titus Livius over de macht gaat nadenken en hoe die uitgeoefend kan worden, het blijft me bezig houden.

    Een van de redenen is natuurlijk dat Livius wel degelijk over de macht nadacht en over hoe er in Rome ab urbe condita om die macht gesteggeld werd want dat liep uit op het einde van de Republiek en Machiavelli zag ook wel dat het met de vaderstad, Firenze de verkeerde kant op ging. De macht stond ter discussie en lag voor het grijpen. Maar wie haar wilde pakken, kwam bedrogen uit.

    met hartelijke groet en dank voor uw inventieve manier de filosofie levendig te behandelen,

    Bart Haers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s