‘De Tegel’ – over levensmotto’s, Trouw

Unknown-2Voor ‘De Tegel’ in Trouw  vroeg Joost Van Velzen me naar mijn levensmotto. Dat is ‘het goede doen en blij zijn‘. Dit is het korte interview:

Kijk, zo beginnen we onze dag graag. Van wie is de spreuk?
“Van Spinoza. In het Latijn is het: ‘Bene agere et laetari’. In zijn beroemde boek Ethica is het stelling 50 in het vierde deel. Het is een hele behulpzame spreuk, het is praktische filosofie.”

Wat bedoelt Spinoza er mee?
“Ook al benaderen anderen  je boosaardig, beantwoordt dat dan altijd met het goede. Als je het slechte doet, dan komt daar immers toch nooit iets goeds uit voort.”

Dus is het beter om ‘het goede te doen en blij te zijn’. Maar is dat wel op te brengen?
“Niet altijd, natuurlijk. Dit credo is heel moeilijk. Soms ben je toch boos of verdrietig, of moe. Ik zou niet durven beweren dat ik de redelijkheid altijd bij de hand heb. Mensen imiteren ook al snel elkaars gevoelens, waardoor je in een neerwaarste spiraal terecht kunt komen. Ik maakte dat mee op mijn vorige werkplek, daar was een moeilijke dynamiek. Dat kan ik niet tegengaan en ik heb het toen elders gezocht. Beledigingen betaald zetten heeft geen zin, dan leid je een ellendig leven. Je bent niet verantwoordelijk voor wat anderen doen en je moet ook realistisch zijn, je eigen beperkingen zien en die aanvaarden.”

U komt uit België, een land geplaagd door terreur. Dan is zo’n motto extra lastig.
“Daarom is het belangrijk om niet mee te geen in de opdeling tussen moslims en niet-moslims. Het is juist de bedoeling van de aanslagplegers om onmacht te verspreiden en haat aan te wakkeren. Begrijp me goed, ik ben heus niet naïef, zo van: we gaan allemaal een liedje zingen of zo. Maar je moet proberen om iets positiefs te stellen tegenover die haat. ‘Blij zijn’ slaat niet op een zorgeloze vrolijkheid.  Mensen denken vaak dat ze het centrum van het universum zijn, maar ik zie dit motto ook als een besef van mijn eigen vergankelijkheid. Het gaat over het aannemen van een levenshouding die erop gericht is om het beste uit jezelf te halen. Het gaat over wat je doet, niet over een pose of moraal. Het gaat over het handelen.”

Tinneke Beeckman (1976 ) is een Vlaamse filosofe en columniste. Haar boek ‘Macht en onmacht’ werd genomineerd voor de Socratesbeker, de voornaamste prijs voor filosofieboeken. Eerder publiceerde ze ‘Door Spinoza’s lens’.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s