Spinozalens-prijs – Kwame Appiah in Amsterdam, in november!

 

“Burgemeester van Amsterdam overhandigt Kwame Anthony Appiah Spinozalens 2016 op 24 november in de Rode Hoed

De erecode van Appiah verschijnt bij Boom.

Kwame Anthony Appiah ontvangt op donderdag 24 november – de geboortedag van Spinoza – de Spinozalens 2016 uit handen van de burgemeester van Amsterdam, vanaf 16.30 uur in de Rode Hoed. Tevens wordt de Nederlandse vertaling van Appiahs De erecode gepresenteerd. Appiah houdt vervolgens de Spinozalezing met als thema ‘Challenges of Identity’.

De Spinozalens wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. De keuze viel op Appiah omdat hij een hedendaags invloedrijk denker is met oog voor ‘De Buitenstaander’, het thema van dit jaar. De Spinozalens is een initiatief van de Stichting Internationale Spinozaprijs en bestaat uit een sculptuur van Spinoza en een geldbedrag van € 10.000. De Spinozalezing maakt deel uit van een korte tour van de laureaat door Nederland en België.

Kwame Anthony Appiah (1955) is een Brits-Ghanees filosoof en schrijver. Sinds 1981 is Appiah werkzaam in de Verenigde Staten, momenteel als hoogleraar aan New York University. Appiah schreef onder meer Kosmopolitisme, een moreel manifest waarin hij pleit voor een grotere rol voor kunst en literatuur in ons cultureel-maatschappelijk bewustzijn, en afrekent met onze stereotypen over ‘het Westen en de rest’. In zijn boek In my Father’s House laat Appiah zien hoe de Afrikaanse identiteit en erfenis doorspelen in de Afro-Amerikaanse geschiedenis. Zijn baanbrekende boek The Honour Code wordt nu voor het eerst in het Nederlands vertaald, getiteld De erecode.

Appiah laat in De erecode glashelder zien welke rol het begrip ‘eer’ speelt bij sociale hervormingen. Hoe komen wij ertoe bepaalde gewoonten te verwerpen als immoreel nadat wij ze eeuwenlang hebben geaccepteerd? Denk aan het duel in West-Europa, het afbinden van vrouwenvoeten in China en de slavernij wereldwijd. In deze studie laat Kwame Anthony Appiah aan de hand van dit soort historische voorbeelden zien hoe morele vooruitgang tot stand komt. Hij beargumenteert dat bij het afschaffen van bijvoorbeeld de slavernij geen rationele argumenten of wetgeving een centrale rol speelden, maar het begrip ‘eer’. De praktijken worden niet meer als eervol gevoeld en wekken schaamte op. Appiah schetst in De erecode de contouren van een andere manier van morele communicatie in een geglobaliseerde wereld.

‘Een eyeopener.’ – Sjoerd de Jong in NRC Handelsblad

Lezingen in Nederland en België
Behalve de Spinozalezing in Amsterdam houdt Appiah een korte tour door Nederland en België. Op 23 november houdt hij een lezing aan de Universiteit van Leuven. Op 25 november ontmoet hij Nederlandse scholieren in het kader van een scholierenwedstrijd, en spreekt met hen over het hoofdstuk slavernij uit De erecode. De avond van 25 november treedt hij op bij Radboud Reflects in Nijmegen.

Boekgegevens: De erecode. Hoe morele revoluties tot stand komen – Kwame Anthony Appiah | Oorspronkelijke titel: The Honor Code: How Moral Revolutions Happen, vertaling: Willem Visser | paperback, 264 pagina’s | Verkoopprijs ca. € 24,90″

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s