Spinozadag 2016 te Amsterdam, op 27 nov

spinozadag-9-plaatjeOp zondag 27 november spreek ik in Amsterdam over de actualiteit van Spinoza’s politieke filosofie, tijdens de ‘Spinozadag’ van de Amsterdamse Spinozakring. Andere sprekers zijn de Ierse filosoof David Kenning en schrijfster Nelleke Noordervliet.

Zaal open: 11.30 uur
Aanvang programma: 12.00 uur (tot ± 15.45 uur)
Plaats: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Toegang: € 15 (studenten betalen € 10)

“In het Theologisch-politiek Traktaat roemt Spinoza het 17e eeuwse Amsterdam als voorbeeld van een staat die succesvol vrijheid van denken en uiting heeft toegestaan ook al bestaan er tussen burgers grote verschillende opvattingen over religieuze zaken. Dit in tegenstelling tot de meeste staten die met repressie en geweld de eenheid van waarden probeerden af te dwingen.
De opkomst van het religieus terrorisme en de oorlogen binnen de Islam aan de grenzen van Europa maken Spinoza’s denkbeelden over de inrichting van een stabiele staat en de democratie opnieuw actueel.
Een vrije samenleving werkt volgens hem alleen als een overheid zich zodanig opstelt dat de belangen van de burgers bevorderd worden en als burgers ondervinden dat zij binnen de gemeenschap profijt van elkaar ondervinden en zich tegelijk beschermd weten.
Op deze Spinozadag stellen we ons de vraag hoe om te gaan met de verschillen in religie en levenswijze, als burgers en als stad Amsterdam en of Spinoza’s denkbeelden daarbij nog van toepassing zijn.
De Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman (schrijfster Door Spinoza’s lens en Macht en onmacht; columniste De Standaard) ziet onder andere op het politieke vlak toepassingsmogelijkheden voor het denken van Spinoza. De westerse maatschappij heeft in haar analyse baat bij een herbezinning op de waarden van de Verlichting zoals verwoord door Spinoza.
De Ierse filosoof David Kenning heeft ervaring in het adviseren van bestuurders, waaronder de gemeente Amsterdam, bij het tegengaan van radicalisering. Hij is ervan overtuigd dat de filosofie van Spinoza gebruikt kan worden om te laten zien hoe de drijvende kracht achter radicalisering eerder psychologisch dan ideologisch van aard is. Hij gelooft ook dat Spinoza’s denk kan worden gebruikt door democratieën om het gevaar van angst en onzekerheid voor de sociale cohesie te begrijpen. In zijn lezing op de Spinozadag zal hij Spinoza presenteren als een ‘Filosoof van contra-radicalisering’.
Schrijfster Nelleke Noordervliet (schrijfster, columniste VPRO-radio en Trouw) schreef o.a. historische romans over Amsterdam en de Gouden eeuw. In haar boek ‘Vrij man’ (2012) voert Noordervliet de lezer terug naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en scherpt de hoofdpersoon zijn gedachten aan Spinoza’s geschriften en dat van andere tijdgenoten (oa Koerbagh).
Onder leiding van Karianne Marx (Amsterdamse Spinoza Kring) zullen de sprekers met elkaar in debat gaan en krijgt het publiek gelegenheid vragen te stellen.

Praktische informatie
Taal: David Kenning zal in het Engels spreken; er zal een Nederlanse samenvatting van de lezing beschikbaar zijn. Tijdens de discussie zal zowel Engels als Nederlands gesproken worden. Voor het overige is het programma Nederlandstalig.
Kaarten voor de Spinozadag zijn aan de deur van Paradiso op de dag zelf te koop.
Voorverkoop vindt plaats via http://www.ticketmaster.nl Om kaarten te kunnen kopen wordt u gevraagd een account aan te maken.
U kunt ook kaarten kopen via tabaks-/tijdschriftenhandel Primera. Op http://www.primera.nl kunt u zoeken naar uw dichtstbijzijnde winkel.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s