“Over ‘1984’ van George Orwell” in Winteruur, op 29 jan. 2019

Op dinsdag sprak ik over ‘1984’ van George Orwell, met Wim Helsen in Winteruur op Canvas. De link naar het fragment staat op canvas.

Het boek gaat over politiek, over totalitarisme. Maar ook over liefde, intimiteit, integriteit en gevoel…

Dit was mijn fragment:

‘“Afgaande op wat hij zich van haar kon herinneren, veronderstelde hij niet dat zij een bijzondere vrouw was geweest en nog minder een intelligente vrouw; en toch had ze een soort edelheid bezeten, een soort van zuiverheid, eenvoudig omdat de normen waaraan zij gehoorzaamde persoonlijke standaarden waren. Haar gevoelens waren van haarzelf en konden niet van buiten af veranderd worden. Het zou niet in haar hoofd zijn opgekomen dat een handeling, die geen doel dient, daardoor betekenisloos wordt. Wanneer je iemand liefhad, dan had je hem lief en wanneer je niets anders te geven had, dan gaf je hem liefde. Toen het laatste stukje chocolade verdwenen was, had zijn moeder het kind in haar armen geklemd. Het gaf niets, het bracht geen enkele verandering teweeg, het bracht niet meer chocolade op, het wendde de dood van het kind niet af noch die van haarzelf; maar het scheen haar natuurlijk om dat te doen.”’

Deze week komen Geert Bourgeois, Koen Wauters, Lieve Joris aan bod.

2 Comments

 1. marc

  Bedankt Tinneke dat je het programma temptation island ter sprake bracht.

  Dit soort programma’s stoort me al heel lang. Eindelijk eens iemand die op tv zegt dat er best niet naar gekeken wordt… “er staat een knop op de tv” ….

  Zenders die dit soort inhoudloze programma’s maken en uitzenden vergiftigen onze maatschappij met negatieve waarden ( reclame inkomsten vinden deze zenders blijkbaar veel belangrijker dan iets positiefs en/of leerrijk bij te dragen).

  Er is volgens mij juist dringend hoge nood aan het tegengestelde… “goede voorbeelden” waaraan iedereen ( en vooral de jongere generatie ) zich kan optrekken. Hier zouden onze tv zenders best wat meer toe aangezet mogen worden denk ik.

  met vriendelijke groeten,

  Marc

  ps: dezelfde opmerking voor het vele geweld ( zowel mentaal als fysisch ) dat in vele films en series veel te expliciet getoond wordt. Het kan blijkbaar niet bloedig en wreedaardig genoeg meer zijn….

 2. jas

  een bijzonder boek en naar mijn mening meer dan ooit relevant – treffend en krachtig verfilmd met oa John Hurt in de hoofdrol

  zoals U zelf ook aangeeft het ”humane” aspect/gegeven is in dit werk heel belangrijk

  zowel boek als film in deze tijden een aanrader

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s