“De steunpilaren van autoritaire regimes”, DS, 14 febr. 2019

“Autoritaire regimes – van Rusland en Hongarije over Turkije en Saoedi-Arabië tot China – gaan heel strategisch om met vrijheid. Zij hebben de vrijheid handig in tweeën gedeeld, aldus de Canadese denker Michael Ignatieff. Russische, Turkse of Chinese burgers hebben wel private vrijheden, zoals de vrijheid om te bezitten, om het land te verlaten, en om in stilte ontevreden te zijn. Maar ze hebben geen politieke vrijheid; ze mogen niet openlijk protest aantekenen, ze kunnen hun politici niet ter verantwoording roepen, ze mogen niet vrij verenigingen oprichten. Door die bijzondere combinatie kunnen zo’n regimes juist blijven bestaan zonder al te veel interne oppositie. Burgers mogen rondreizen, dus de ontevredenen, de studenten kunnen weggaan (en eventueel terugkeren). Rijken kunnen elders investeren en van een luxueus leven genieten in een vrije samenleving. De band met het westen versterkt zelfs het autoritaire regime: de westerse welvaart biedt de ontevreden ballingen betere kansen, terwijl de westerse rechtstaat investeringen en eigendommen beschermt. Autoritaire regimes geven dus een ‘exit’, zoals Hirschman het noemt, terwijl ze de ‘voice’, de politieke stem, van hun burgers beperken. De open, liberale samenlevingen worden zo vaak ongewild de steunpilaren van autoritaire leiders, onder meer in Rusland, Turkije of China.

Deze dynamiek smoort de hoop dat deze regimes op termijn als vanzelfsprekend meer politieke vrijheid zouden toelaten. Deze nieuwe dynamiek staat ook haaks op de oorspronkelijke verwachting. De hoop dat de idealen van de Westerse liberale democratie zich langzaamaan over de hele wereld, de niet-democratische landen incluis, zouden verspreiden, lijkt ijdel.

Maar er is meer. Die regimes beïnvloeden ook onze liberale democratieën. Het zijn de vrije, open samenlevingen die de negatieve effecten van autoritaire regimes ondergaan. Dat zijn direct of indirecte invloeden, zoals de affaire Benalla aantoont. De fratsen van Alexandra Benalla, de voormalige bodyguard van president Macron, leken eerst een schandaaltje voor de zomerse komkommertijd. Maar sinds de zomer, verschijnen haast elke dag verschijnen nieuwe onthullingen over dit contemporain spionageverhaal.

De zaak Benalla begon op 1 mei 2018. Toen filmden omstaanders de jongeman terwijl hij, ogenschijnlijk als politieagent, protesterende betogers in elkaar mepte. Officieel was hij destijds verantwoordelijk voor de veiligheid van president Emmanuel Macron. Die eerste mei maakte hij als observator deel uit van de officiële ordehandhavers. Wat een zaak leek van testosteron en vilein machtsmisbruik deinde spoedig uit. In juli 2018 werd Benalla weliswaar ontslagen, maar hij behield meerdere diplomatieke paspoorten, waarmee hij ongecontroleerd rondreisde naar Afrikaanse regeringsleiders. Hij hield ook na zijn ontslag een speciaal beveiligd telefoontoestel, dat alleen door de president, zijn directe omgeving en de hoogste militairen wordt gebruikt om ultrageheime informatie uit te wisselen.

Alsof dit nog niet opmerkelijk genoeg is, onthulde de onafhankelijke mediasite ‘Mediapart’ vorige week twijfelachtige financiële transacties: Benalla zou veiligheidscontracten hebben afgesloten met Russische oligarchen die nauwe banden hebben met Poetin, maar die in Monaco en Frankrijk verblijven. De Fransman zou hiervoor 2,2 miljoen euro hebben ontvangen. Het journalistieke onderzoek is nog volop aan de gang; de Franse justitie wil voorlopig vooral van de journalisten weten wie hun bronnen zijn.

De kwestie overstijgt de persoon Benalla. In welke mate kan een land zijn politieke vrijheid beschermen – de rechtsstaat, vrije pers, vrije verkiezingen, individuele rechten – tegen de inmenging vanuit en de invloed van het grote geld uit niet-democratische landen? De vraag rijst ook bij de fiscale paradijzen die bestaan bij de gratie van vrije samenlevingen, of bij dubieuze investeringen door die regimes in Europese bedrijven of in het Europees patrimonium.

Hierover zouden luide alarmbellen moeten afgaan. Maar dat gebeurt te weinig, omdat de liberale ideologie veronderstelt dat vrijheid ondeelbaar is. Vrije verkeer van geld, goederen en personen bevordert dan per definitie de politieke vrijheid. Deze optimistische gedachte overheerste na de val van de Berlijnse muur: gesloten samenlevingen zoals de Sovjet-Unie hoefden maar de vrije markt te omarmen, en het politieke liberalisme zou zegevieren. Maar zo loopt het dus duidelijk niet.

De burgers van autoritaire regimes hopen tevergeefs op vrijheid. En de burgers van open democratieën beseffen te weinig hoe hun vrijheid in gevaar is. Dat is de weinig hoopgevende dynamiek van globalisering.”

Deze column verscheen in De Standaard, op donderdag 14 februari 2019.

2 Comments

 1. VAN MAELE JOZEF

  MEVROUW,
  IK BELOOF UW BOEK TE LEZEN OVER SPINOZA MET DE INTENTIE HEM BETER TE BEGRIJPEN DAN DAT PROF.dr.ETIENNE VERMEERSCH MIJ DESTIJDS AAN DE UNIVERSITEIT VAN GENT,ONDERWEZEN HEEFT! IK MEEN STRUCTURELE SUBSTANTIE IN UW WERK TE KUNNEN WAARNEMEN!

  MET CONSIDERATIE,
  PROF.dr.em JOZEF A.M.A
  B.van MAELE,
  YALE UNIVERSITY AND “JULIARD SCHOOL”,
  FACULTY “COMPOSITION”AND”PIANO”!!

 2. VAN MAELE JOZEF

  MEVROUW,
  IK BELOOF UW BOEK TE LEZEN OVER SPINOZA MET DE INTENTIE HEM BETER TE BEGRIJPEN DAN DAT PROF.dr.ETIENNE VERMEERSCH MIJ DESTIJDS AAN DE UNIVERSITEIT VAN GENT,ONDERWEZEN HEEFT! IK MEEN STRUCTURELE SUBSTANTIE IN UW WERK TE KUNNEN WAARNEMEN!

  MET CONSIDERATIE,
  PROF.dr.em JOZEF A.M.A
  B.van MAELE,
  YALE UNIVERSITY AND “JULIARD SCHOOL”,
  FACULTY “COMPOSITION”AND”PIANO”!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s