“Over hoop”, tekst in Sampol, juli 2019
Deze zomer schrijf ik een gastbijdrage voor het blad Sampol (Samenleving & Politiek). Het thema is hoop:
“We kijken niet langer met onvoorwaardelijk vertrouwen naar de toekomst, eerder met wanhoop, wrok en nostalgie. Het zijn sterke politieke motivatoren. Wat geeft U hoop dat het morgen beter gaat?”
Mijn tekstje staat op de website van Sampol: “Robespierre achterna. De kracht van universele rechten is precies dat ze niet afhankelijk zijn van een historische, sociale of economische context.”
Beste mevrouw,
Veel dank voor uw heel interessante bijdrage. Ik ga dit gebruiken in mijn volgend pleidooi ( met bronverwijzing) waar ik me, zoals meer gebeurt, zal moeten verzetten tegen het inroepen van individuele mensenrechten wars van alles en zonder enige rekening te houden met het feit dat die rechten worden uitgeoefend in een samenleving. Uw bijdrage sluit perfect aan op de 2 de paragrafen van de mensenrechtenartikelen bv in het EVRM. Die 2 de paragraaf bevat de zgn beperkingen die restrictief worden geïnterpreteerd, maar die eigenlijk gaan over de rechten van de andere, de omgeving van democratische samenleving waarin die rechten worden uitgeoefend. U bekijkt dat als de evenwichtsoefening met de rechten als burger. Dit is een interessante benadering omdat ze de beperkingen als positief bekijkt, terwijl deze in de rechtsleer vaak als negatief worden benaderd.
Vriendelijke groet,
Veronique Pertry
Verstuurd vanaf mijn iPhone
>