In ‘De Afspraak op vrijdag’, 3 dec 2021
Vrijdag 3 december was ik te gast bij Ivan De Vadder in ‘De Afspraak op Vrijdag’ op Canvas, samen met Bart De Wever (voorzitter N-VA, burgemeester Antwerpen) en Noël Slangen (politiek commentator). We hadden het over kernenergie, het overlegcomité over covid (met onder meer Frank Vandenbroucke) en de kandidatuur van Eric Zemmour in Frankrijk.
“Ik denk dat het wachten is op nieuwe partijen of personen die een gelijkaardig ongenoegen, op Vlaamse, Franstalige of Belgische manier, kapen.”
@TBeeckman op de vraag of iemand als @ZemmourEric ook in ons land kans zou maken.
#deafspraak #opvrijdag
Originally tweeted by De Afspraak (@deafspraaktv) on December 3, 2021.
Het bizarre is dat het voor een kandidaat geplebiciteerde nu net lonend kan zijn om met provocerende uitspraken die het ongenoegen dat leeft capteert, terwijl het haar of zijn bedoeling kan zijn nu net een beleid van rustige vastheid op de rails te zetten.
Met redelijke argumenten kan men blijkbaar geen verkiezingsoverwinningen meer halen, maar Bart de Wever heeft net altijd getracht de stem van de redelijkheid te vertolken, terwijl men hem graag voorstelt als een extremist. Quod non. Alleen, redelijkheid betrachten gaaat nog neit gemakkelijk, want als men te veel zoekt niemand te schofferen, dan komt men nergens meer.
Redelijkheid kan evenwel ook inhouden dat men een (gedurfd) programma brengt, waarbij men de kostprijs niet onder het tapijt veegt. Nu doen politici vaak beloftes, zonder er een prijskaartje aan te hechten, waardoor burgers zich al eens bekocht voelen. Redelijkheid vergt ook dat men de actuele situatie naar waarde weet te schatten en dus niet enkel de problemen, tekorten en gevaren aan te dikken. Als men bovendien oplossingen gaat aandragen voor problemen die wel aanspreken maar niet politiek zijn, dan schiet men evenzeer tekort.
Alleen, redelijkheid definiëren blijft een heikel punt en we waarderen niet altijd de stem van de redelijkheid. Eric Zemmour weet zeer goed wat verkoopt, naast seks dan.
Anno 1944 was Irma Grese ook redelijk binnen de toen bepalende structuren en haar plaats daarin; omgekeerd kan een die-hard fascist vandaag zich in een publiek debat gedragen als “redelijk” Mensen zonder een diploma hoger- of universitair worden heden ten dage simpelweg afgestempeld als idioot, zij worden niet alleen onderbetaald, hun mening telt niet mee. Dat verfoeilijk fenomeen kost vroeg of laat een enorme prijs.
niet akkoord