Door Spinoza’s lens
Spinoza’s filosofie heeft Tinneke Beeckman’s leven enorm beïnvloed. Begin oktober 2012 publiceerde ze over zijn filosofie Door Spinoza’s Lens bij Pelckmans; Tinneke behandelt zijn politieke en ethische denken, zijn visie op liefde en passie, zijn lichaam-geest denken en zijn naturalisme (met een verwijzing naar Darwin). In december 2012 won Door Spinoza’s lens de Liberales-boekprijs. Bij die gelegenheid interviewde Dirk Verhofstadt Tinneke Beeckman. Hij maakte eerder een uitvoerige bespreking voor Liberales en een versie voor het Willemsfonds In 2016 verscheen een hernieuwde versie met een nieuwe inleiding.
De uiterst veelzijdige Spinoza (1632-1677) blijft ons inspireren. Wat als je vandaag door Spinoza’s lens naar de wereld zou kijken? Filosofe Tinneke Beeckman toont hoe Spinoza eerder voor ons lijkt te schrijven dan voor zijn tijdgenoten.
Hoe sluit Spinoza’s filosofie van lichaam en geest aan bij ideeën over meditatie en mindfulness? Hoe staat zijn naturalisme tegenover Darwins evolutietheorie? Spinoza verdedigt de democratie. Wat betekenen zijn inzichten dan voor hedendaagse protestbewegingen? Spinoza was ook een uitgesproken voorstander van de vrijheid van denken. Wat was zijn visie op de relatie tussen kerk en staat, geloof en politiek, mogelijke censuur en vrije meningsuiting? En hoe verhoudt de politiek zich het best tot de moraal? Niet het minst is Spinoza een filosoof van passies. Niets menselijks lijkt hem vreemd. Wat leert hij over seksualiteit? Vrouwen en holebi’s lijken gelijke rechten te hebben, maar toch staan ze onder druk. Hoe ga je daarmee om? En hoe benader je conflicten in passionele relaties?
‘Het is een intrigerende ervaring om met één boek inzicht te verwerven in actuele kwesties en tegelijkertijd Spinoza’s denken te ontdekken.’ Ons Erfdeel
Tinneke Beeckman, Door Spinoza’s lens, Pelckmans, 7 juni 2016