‘Machiavelli’s Lef’

Op 13 november 2020 verschijnt mijn derde boek: ‘Machiavelli’s Lef. Levensfilosofie voor de vrije mens’ (Uitgeverij Boom). 

Mijn interview met Marnix Verplancke over het boek kan je hier zien op ‘vimeo‘, gefilmd in filosofiehuis ‘Het zoekend Hert’.

Het boek bestellen kan je via deze link

“Waarom zou je Machiavelli (1469-1527) lezen – de term ‘machiavellisme’ staat toch voor manipulatie, bedrog en machtshonger? Dat dacht Tinneke Beeckman ook. Maar dankzij Spinoza ontdekte ze een andere Machiavelli: een geniale politieke denker uit de renaissance en passionele liefhebber van vrijheid. Machiavelli is bij uitstek een denker voor een wereld in crisis. En zijn denken getuigt van een aanstekelijk lef om ideeën te lanceren én om te handelen.

Beeckman bespreekt Machiavelli’s originele en actuele inzichten: politiek draait om conflict, noodzaak en tegenslag brengen het beste in jezelf naar boven en politieke deugdzaamheid verschilt van de klassieke moraal. Machiavelli hield leiders en burgers een spiegel voor: wat betekenen macht, gezag en burgerschap? En wanneer leef je echt in vrijheid? Vijf eeuwen later hebben deze vragen niets aan actualiteit verloren.

In dit uitdagende boek voert Beeckman de lezer niet alleen naar het hart van Machiavelli’s denken, ze laat ook zien dat Machiavelli’s werken een rijke schatkamer zijn vol wijze, scherpe en helder geformuleerde inzichten die van groot belang zijn voor burgers van nu.”

Hier is een gesprek met Phara de Aguirre over het boek op 18 november 2020 in ‘De Afspraak’ op Canvas: