“Internationale Spinozalens” – Susan Neiman komt naar Nederland en België

Susan Neiman in november naar Nederland voor uitreiking Spinozalens

Op 24 november wordt de Spinozalens 2014 in de Nieuwe Kerk in Den Haag uitgereikt aan Susan Neiman. De uitreiking is de start van een korte tour van de Amerikaanse filosofe door Nederland en België. Tegelijk verschijnt in die periode voor het eerst sinds Morele helderheid nieuw werk van Neiman in het Nederlands.

Spinozalens
De Spinozalens wordt uitgereikt door Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, gevolgd door een lezing van de laureaat en een gesprek met Bas Heijne. De Spinozalens wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. De onderscheiding bestaat uit een sculptuur en een geldbedrag van tienduizend euro.
Susan Neiman is directeur van het researchinstituut Einstein Forum in Potsdam. Voor Neiman is Kant een grote inspiratiebron. Zij bracht zijn denken begin deze eeuw uitgebreid opnieuw onder de aandacht. Neiman schreef onder meer Het kwaad denken en Morele Helderheid. Met deze boeken brak ze wereldwijd door.Voor meer informatie, kijk op http://www.spinozalens.nl

Afgezien van de feiten
Tijdens de uitreiking wordt een speciale essaybundel als introductie op het werk van Susan Neiman gepresenteerd door Uitgeverij Boom. De essays in deze bundel zijn niet eerder gepubliceerd. In het titelessay rechtvaardigt zij het feit dat een filosoof soms de feiten moet negeren. Alleen door verder dan het algemeen geaccepteerde te kijken kunnen wij ons een betere toekomst voorstellen.
Verschijnt 24 november 2014 • isbn 978 90 895 3337 1 • € 14,90 • paperback • 96 blz.

Waarom zou je volwassen worden?
Daarnaast verschijnt in november het nieuwe boek van Susan Neiman, Waarom zou je volwassen worden? In dit boek onderzoekt zij op prikkelende en toegankelijke wijze de vraag of volwassen worden echt zo erg is. Aan de hand van het werk van beroemde filosofen als Immanuel Kant,
Jean-Jacques Rousseau, David Hume en Simone de Beauvoir laat Neiman zien dat volwassen worden wel degelijk een positieve wending aan ons leven kan geven. Ze stelt dat volwassen worden een ideaal is: iets wat misschien nooit helemaal gerealiseerd kan worden, maar wat tegelijk waard is om nagestreefd te worden.
Verschijnt 6 november 2014 • isbn 978 90 263 2837 4 • € 19,99 • paperback • 216 blz.

Optredens
Naast de bijeenkomst in Den Haag geeft Neiman lezingen aan de Universiteit van Leuven en bij Studium Generale van de Universiteit Utrecht.

24-11 Uitreiking Spinozalens, Nieuwe Kerk, Den Haag
25-11 Lezing, Universiteit Leuven, Leuven
26-11 Lezing, Studium Generale, Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s