Als burgemeesters de wereld regeerden…

Unknown

Benjamin Barber

Interessante lezing Benjamin Barber in Antwerpen, vanavond (Bourlaschouwburg)! Hij schreef recent ‘If Mayors ruled the World‘.

Burgemeesters lossen problemen op waar regeringsleiders weerloos naar kijken, aldus Barber.  We moeten dus grondig nadenken over onze politieke structuren.

Wat is er aan de hand? ‘Globalisering’ betekent dat problemen niet meer lokaal oplosbaar zijn: milieuvervuiling, veiligheid en terrorisme, mobiliteit, armoede… ze kennen geen grenzen. Onze politieke structuren, die nog steeds rond de natiestaat draaien, vragen internationale samenwerking tussen regeringsleiders. Maar dat betekent vaak dat er in werkelijkheid weinig of niets gebeurt, aldus Barber.  Nieuwe politieke structuren zijn dus nodig. 

images-1

Boek van Barber

Moet macht dan op een hoger niveau dan het nationale worden georganiseerd? Of kan het ook naar een ‘kleiner’ niveau?

Benjamin Barber, politiek denker en voormalig adviseur van Clinton, kijkt naar de steden. Die werken nu al samen om problemen op te lossen die geen ander niveau nog kan behandelen.

Enkele voorbeelden. In Kopenhagen, bijvoorbeeld, mislukte de milieutop tussen landen over ‘global warming’, want de regeringsleiders wilden geen nationale soevereiniteit afstaan in de beperkingen CO2-uitstoot (voor economische ea redenen). Maar burgemeesters van steden tekenden wél overeenkomsten om samen de CO2-uitstoot te beperken.

Veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten schoten tekort om aanvallen te voorkomen. Nu beveiligen burgemeesters Giuliani en Bloomberg New York door zélf veiligheidsagenten de wereld rond te sturen naar andere steden zoals Singapore. Ze omzeilen de FBI, CIA ea, die te weinig coördineren om de nodige informatie te hebben.

Burgemeesters gaan voorbij aan ‘klassieke’ politieke verdeeldheid – ze profileren zich niet ideologisch, maar onafhankelijk van politieke partijen (bijvoorbeeld Boris Johnson in London, Bloomburg in NY).

Hoe is samenwerking tussen steden mogelijk in Europa? Welke gevolgen heeft het voor de Europese Unie?
Vanavond spreekt Barber in De Bourlaschouwburg te Antwerpen over deze boeiende materie, vanaf 20.00 uur, op uitnodiging van Kathleen Van Brempt (Europees Parlementslid voor de sp-a). Yves Desmet is moderator.

Vanavond gaat het dus ook over Europa: de grote uitdagingen in het programma 2020 zijn onuitvoerbaar zonder stedelijke acties.

Ik ga er zeker naar toe!

Praktisch: gratis tickets reserveren kan via het besprekingsbureau van het Toneelhuis (op weekdagen van 10 tot 18 uur en op zaterdag van 14 tot 18 uur) via het telefoonnummer 03/22.4.88.44 of per mail naar tickets@toneelhuis.be.

1 Comment

  1. thomas dekkers

    Als het bestuurlijk succes van burgemeesters iets aantoont, is het wel het belang van subsidiariteit en lokale geworteldheid van machtsuitoefening. Een stadsbestuur staat dicht bij de mensen, die bovendien allemaal (min of meer) dezelfde leefomgeving delen. Net dat ontbreekt op hogere niveaus, zeker bij grote landen of staten die niet voorkomen uit een organisch gegroeide gemeenschap. Om nog maar te zwijgen over een elitaire diplomatieke constructie als de Europese Unie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s