‘Donald Trump en Thucydides’, column DS, 14 dec 2015

Unknown 08.33.05“Presidentskandidaat Donald Trump daalt maar niet in de peilingen, integendeel. Zijn – ongrondwettelijk – voorstel om moslims de toegang tot Amerika te weigeren, vindt bij veel kiezers gehoor. Tegelijkertijd belooft Donald Trump dat hij Amerika opnieuw groot zal maken. De tragedie van de verkiezingen zit in dit ene statement. Juist op het ogenblik dat de bevolking nostalgisch terugkijkt op de vergane glorie van het land, vallen ze voor een populist die zelf de neergang incarneert. Die paradox beschreef Thucydides reeds in de vijfde eeuw vC. In een dialoog plaatst hij Cleon, de populist, tegenover Diodotos, een democraat in de traditie van Perikles. Het Atheense Rijk is in verval, en allerlei steden komen in opstand. Cleon jaagt met zijn gewelddadig taalgebruik en wrede maatregelen bevolkingsgroepen tegen Athene in het harnas. Die brutaliteit beschouwt hij dan zelf als een staaltje politieke moed, in een wereld van lafaards die niet durven te zeggen waar het op staat.

UnknownIn heel wat aspecten lijkt Cleon een Trump avant la lettre: hij betoogt dat hij tenminste beseft hoezeer het volk in gevaar is, terwijl de elite de bedreigingen onderschat. De populist beweert veiligheid en zelfbehoud te verdedigen. Een echte leider is bereid te vechten, terwijl de elite zich verschuilt achter retoriek en intellectualisme om de eigen zwakheid te verbergen. Moedige burgers durven tenminste te doden om hun hachje te redden. In Amerika is de ‘American Rifle Association’ zo’n boodschap zeer genegen.

Cleon stelt als algemene regel dat staten beter door de mensen in de straat wordt geleid dan door een beter opgeleide elite. Die stelling praat de man in de straat naar de mond, want Cleon behoort zelf tot de leidende klasse. Maar dat stoort blijkbaar niet: zijn plannen zijn alleen tégen anderen gericht. Ze bevatten geen positief project. Thucydides schetst de populist die gedreven wordt door een tomeloze ambitie en een buitensporig ego.

Unknown-1Cleon put zijn geloofwaardigheid dan uit zijn enorme argwaan tegenover anderen. Hij beschuldigt de tegenpartij van corruptie: de anderen willen slechts de belangen van een kleine groep dienen. Politici, zoals Perikles, zijn bedreven met woorden, maar ze durven geen daden te stellen. Ze houden van hun eigen slimme argumenten, maar ontkennen dat in de echte politiek geen ruimte is voor een zoetgevooisd, aarzelend beleid.

De ander betaald zetten is wel de goede houding; filantropie, die welzijn van anderen op termijn in beschouwing neemt, is een keuze voor minkukels en zwakkelingen.

Een van de meest kwalijke kenmerken is Cleons anti-intellectualisme. De populist gaat er prat op dat hij zich door zijn onderbuik laat leiden, door ‘gut-feelings’, en niet door genuanceerde redeneringen. Trump is de overtreffende trap van een populisme waarmee G. W. Bush al verkiezingen won. Sinds Bush dwepen de republikeinen met de waarheid, terwijl ze feiten verafschuwen.

Thucydides vertelt verder hoe Cleons tegenstander, Diodotos, een pleidooi voor rede en democratie houdt, waarmee hij Cleon stevig op zijn nummer zet. Degelijke argumenten, denken op lange termijn en empathie met de anderen zijn noodzakelijk om een goed beleid te voeren. Diodotos staaft zijn betoog niet met morele argumenten; hij geeft een politieke visie. Goede argumenten zijn niet bedrieglijk of laf, maar noodzakelijk. En wie dreigt met geweld, schrikt helemaal niemand af, maar creëert nieuwe vijanden. Demagogie neemt dus niet alleeen een loopje met de waarheid, ze is ook niet efficiënt. Politieke redelijkheid vraagt proportionaliteit, en die is helemaal zoek wanneer je een hele groep bestraft omdat er enkele boosdoeners tussen zitten. Overigens: waarom zouden onschuldigen nog meewerken, als ze toch al zijn veroordeeld? Aan het einde van het debat slaagt Diodotos er nipt in zijn medeburgers te overtuigen. Toen toch.”

1 Comment

  1. Danny Van Linden

    Tineke Beeckman is een revelatie en eindelijk eens een andere stem in het wereldje van altijd dezelfde (linkse) intellectuelen! Maar mag ik het hier toch een beetje mee oneens zijn? Natuurlijk heeft ze gelijk dat Trump een demagoog is, hij is zowat de Amerikaanse Filip Dewinter, maar in al zijn provocaties en demagogische praat, heeft ook Dewinter een punt, net als Trump! Namelijk, het feit dat vele historici en Islamologen(die men nooit aan het woord laat op onze poltiek-correcte VRT) het erover eens zijn dat er wel degelijk een probleem is met de Islam, en dat hun volgelingen sneller overgaan tot geweld omwille van hun religieuze overtuiging en het vaste geloof dat de koran het exacte woord van God is. Als hier dan meer dan 100 verzen instaan die betrekking hebben op onderdrukking, en moord en doodslag goedkeuren op ongelovigen, dan is dat toch een probleem denk ik zo. Als Samuel Huntingdon in zijn Clash of civilisations schrijft dat in meer dan 80% van de conflicten die wereldwijd aan de gang zijn, Moslims betrokken zijn. Toen medio jaren 90 waren er ongeveer 800 miljoen, nu zijn er ongeveer 1,3 miljard, en de conflicten worden er niet minder op! Ik wil maar zeggen, of het nu de kleine eilandengroep, de Maledieven, de Filipijnen(Christelijk)China(communistisch)of Indonesië (gematigd Islamitisch volgens prof.Urbain Vermeulen)of Soedan(half Christelijk/Islamitisch) is, en dit is maar een kleine greep, overal waar een Moslim-minderheid is, zal ze vroeg of laat trachten haar wetten op te leggen aan de anderen! Net deze week trouwens heeft het kleine Gambia zich een Islamitische staat verklaard, de toekomst zal uitwijzen hoe het de Christelijke minderheid vergaat.Ook hier in het Westen (Amerika, Australië en Europa, krijgen we steeds meer te maken met de oprukkende Islam en bijhorende eisen, zoals verplicht halal eten in scholen met een grote moslim-groep,apart zwemmen voor vrouwen, het afkeuren van Christelijke tradities enz.enz. Er gaan salafistische moskeën open, onze gevangenissen zitten vol met Moslims, de vluchthuizen zitten vol met Moslima’s, we hebben de Syriëstrijders,het straatbeeld in vele wijken van steeds meer steden wordt Islamitischer met Hoofddoeken en mannen met baarden in een kleed! De socioloog, Jan Hertogen heeft juist berekend dat de 0 tot 6 jarigen in Borgerhout 43% van Marokkaanse afkomst is,29% in Hoboken,28% in Deurne enz. Dan heb ik het nog niet eens over Brussel en over alle andere Moslim-nationaliteiten!!!! Dus ja… ik denk dat vele mensen hier een probleem mee hebben en (terecht) bang zijn voor de toekomst, want hoezeer onze politici en “elite” ook hun best doen, dat het maar om een kleine minderheid gaat, die radicaal/gewelddadig is…. Hoe zit het dan met al die enquete’s van de afgelopen jaren in Europa, waar afhankelijk van het land, er tussen de 30 en de 60% van de Moslims toegaf sympathie te hebben voor Is!? Als je nu al ziet wat een tiental jihadisten kan aanrichten, en onze staatsveiligheid zegt dat er minstens 10.000 mogelijke jihadisten zijn in België, dan hou ik mijn hart vast voor de toekomst! Ps. Thucydides leefde in de 5é eeuw v.c hé, toen waren er nog lang geen Moslims.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s